Svijet

JOŠ JEDNA EVROPSKA ZEMLJA NAREDILA HITNO OBUSTAVLJANJE PROIZVODNJE U "FERERU": Sproveli istragu, pa optužili kompaniju

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Najviše potvrđenih slučajeva salmonele je u Velikoj Britaniji, ali i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Holandiji, Švedskoj i Norveškoj.

Izvor: Shutterstock

Nakon što je Evropska agencija za bezbjednost hrane (EPSA) saopštila da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet evropskih zemalja i konzumiranja Ferero čokoladnih proizvoda, belgijske vlasti odlučile su zaustave proizvodnju u fabrici Ferera. Belgijska agencija za bezbjednost hrane (AFSCA) naredila je obustavu proizvodnje, optužujući Ferero za "nepotpune informacije".

"Nakon što smo započeli istragu i shvatili da su informacije nepotpune, Agencija je odlučila da povuče svoje ovlašćenje za proizvode u fabrici u Arlonu", navodi se u saopštenju, prenosi Korijere dela sera.

Ferero je već povukao dio asortimana Kinder čokolada iz prodavnica u SAD. Korpe Kinder Happi Moments Chocolate Assortment i Kinder Mik Chocolate.Treats su dobrovoljno povučene, saopštio je Ferrero North America, dodajući da ta mjera ne pokriva druge Kinder i Ferrero proizvode koji se prodaju u SAD.

Najviše potvrđenih slučajeva salmonele je u Velikoj Britaniji, ali i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Holandiji, Švedskoj i Norveškoj. Ferero je u srijedu povukao nekoliko serija Kinder Surprise čokoladnih jaja i drugih proizvoda sa polica prodavnica u Španiji. Ranije ove nedjelje, povukli su slične proizvode iz prodaje u Velikoj Britaniji i Irskoj. Neke Kinder čokolade su takođe povučene u djelovima Azije, uključujući Hong Kong i Singapur.

Tagovi