Svijet

BJELORUSIJA RADI ISTO ŠTO RUSIJA: Lukašenko koristi Putinov "recept" da se obračuna sa Zapadom, na listi i CRNA GORA

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Vlada Bjelorusije odobrila je u petak spisak kojim sankcioniše takozvane neprijateljske zemlje.

Izvor: YouTube/Screenshot/euronews (in English)/Profimedia

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u četvrtak je potpisao ukaz koji ima za cilj, "zaštitu nacionalnih privrednih subjekata od zaduženja sredstava sa njihovih računa na zahtjev rezidenata stranih država koji vrše neprijateljske radnje protiv bjeloruskih pravnih ili fizičkih lica".

Na ovoj listi, osim zemalja članica EU, nalazi se još 12 država: SAD, Velika Britanija, Australija, Kanada, Norveška, Novi Zeland, Albanija, Island, Severna Makedonija, Lihtenštajn, Crna Gora i Švajcarska. Odluka stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja.

Lukašenko je u petak poručio da je Rusija pouzdan saveznik Bjelorusije i da će, kako kaže, uvijek biti zajedno sa Rusijom, ali je naglasio da je Minsk za mirno rješenje sukoba Rusije i Ukrajine.

Podsetimo, predsjednik Rusije, Vladimir Putin četvrtog aprila potpisao je Uredbu "na osnovu potrebe da se preduzmu hitne mjere kao odgovor na neprijateljske akcije Evropske unije". Kako se navodi u dokumentu, Rusija je suspendovala neke tačke sporazuma o viznim olakšicama sa EU, Norveškom, Danskom, Islandom, Švajcarskom i Lihtenštajnom. Ove tačke se posebno tiču članova zvaničnih delegacija zemalja EU, kao i novinara. Tako se suspenduje norma po kojoj su vlasnici diplomatskih pasoša mogli da uđu u Rusiju bez viza.

Pogledajte Putinov okrugli sto:

Podsjetimo, rat u Ukrajini traje od 24. februara.

Tagovi