Svijet

NOVI UDARAC ZA RUSIJU, EU ODOBRILA EMBARGO! Evropski lideri se danas HITNO sastaju, tema je samo jedna!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Evropska unija uvodi embargo na uvoz ruskog uglja, i zatvoriće luke za brodove iz Rusije. Najavljen sastanak britanskog premijera i njemačkog kancelara.

Izvor: Profimedia

Evropska unija odobrila je novi embargo na uvoz ruskog uglja, i najavila zatvaranje evropskih luka za ruske brodove.

Ova odluka stupa na snagu sredinom avgusta, mjesec dana kasnije nego što je prvobitno najavljeno, uslijed pritiska koji je Njemačka izvršila na EU kako bi se proces odložio. Nove sankcije vezane za ugalj morale su da odobre sve nacije članice, ali neke od njih ranije su izrazile zabrinutost jer Evropska unija uvozi 45 odsto svog uglja iz Rusije, i procjenjuje se da je vrijednost tog uvoza četiri milijarde eura na godišnjem nivou.

Istovremeno je najavljeno da će se premijer Velike Britanije i njemački kancelar sastati kako bi utvrdili način na koji evropske zemlje mogu da prestanu da se oslanjaju na ruski gas.

Sastanak Borisa Džonsona i Olafa Šolca biće održan u Londonu u petak, a u popodnevnim časovima se očekuje da se njih dvojica obrate na zajedničkoj konferenciji za medije.

Očekuje se da će Džonson ponuditi pomoć Njemačkoj, koja i dalje umnogome zavisi od ruskog gasa, kako bi se zadao novi udarac Rusiji.

Velika Britanija se obavezala na obustavu uvoza ruskog uglja i nafte do kraja ove godine, uz plan da gas bude sljedeći. Njemačka je, s druge strane, kritikovana od strane Ukrajine zbog navodno presporog obustavljanja zavisnosti od ruskih energenata.

Tagovi