Svijet

OVO JE DOKAZ DA SU RUSI MASAKRIRALI CIVILE U BUČI? Nemci objavili tajne snimke razgovora ruskih vojnika

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Nemačka obaveštajna agencija objavila je da je presrela radio poruke ruskih vojnika u kojima se razgovaralo o ubistvima civila u ukrajinskom gradu Buča.

Izvor: Profimedia

Nemačka obaveštajna agencija presrela je pozive Rusa koji razgovaraju o zverstvima u Buči, tvrdi nemački sajt "Spiegel", prenosi Ukrinform. Navodno, snimci BND-a iz Buče pokazuju da zverstva nisu bila ni slučajna niti su ih izvršili pojedini vojnici koji su van kontrole.

U radio poruci se navodi da je jedan vojnik drugom rekao da su on i njegove kolege upucali biciklistu. U drugoj radio poruci, jedan čovek je rekao: "Prvo pitajte vojnike, pa pucajte u njih".

"Ovo je novi dokaz o zverstvima koja su počinili ruski osvajači u Buči. BND je o tome već obavestio nadležna tela nemačkog Bundestaga. Snimci BND-a sugerišu da se ne radi ni o slučajnim radnjama, niti o akcijama pojedinih vojnika koji su izmakli kontroli. Umesto toga, ubistva civila su postala deo uobičajenih akcija ruske vojske, verovatno deo Putinove strategije. Radi se o širenju straha i terora među civilnim stanovništvom i gušenju otpora", navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da materijal pokazuje da su zaposleni u ruskim plaćeničkim trupama poput „Grupe Vagner“ igrali ključnu ulogu u zločinima. Već su bili poznati po svojoj ekstremnoj brutalnosti u Siriji.

Podsetimo, rat u Ukrajini počeo je 24. februara.


Tagovi