Svijet

MOSKVA NAREDILA VOJSCI DA PRIKRIJU RATNE ZLOČINE! "Pale žrtve - u Marijupolju počeli sa radom ruski krematorijumi"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ta naredba je izdata nakon što su objavljeni snimci o zločinima u Buči.

Izvor: Profimedia

Iz Gradskog vijeća Marijupolja tvrde da ruska vojska koristi mobilne krematorijume za prikrivanje ratnih zločina u tom gradu, javlja Agencija Anadolija.

Na službenom Telegram nalogu marijupoljskog Vijeća se navodi kako su ruske vlasti naredile vojsci u Marijupolju da prikriju dokaze zločina, a da je ta naredba izdata nakon što su objavljeni snimci o zločinima u Buči.

"Ubice pokušavaju da sakriju svoje tragove. U Marijupolju su počeli sa radom ruski mobilni krematorijumi. Prije nedjelju dana smo napravili opreznu procjenu i objavili da je ubijeno 5.000 osoba. Međutim, uzmemo li u obzir veličinu grada, katastrofalna razaranja, trajanje blokade i žestoki otpor, mogli bismo imati na desetine hiljada civilnih žrtava. Iz tog razloga, Rusija ne žuri da da zeleno svjetlo Turskoj za evakuaciju civila, kao i za druge inicijative", navodi se u saopštenju.

U saopšenju se takođe navodi da spaljivanje tijela žrtava u mobilnim krematorijumima vrše lokalni kolaboracionisti i separatisti iz Donjecka.

Nastavljeni ruski vazdušni udari

Teške borbe i ruski vazdušni napadi nastavljaju se u okruženom ukrajinskom gradu Marijupolju, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

"Humanitarna situacija u gradu se pogoršava. Većina od 160.000 preostalih stanovnika nema struje, komunikacije, ljekove, grejanje i vodu. Ruske snage sprečile su humanitarni pristup, vjerovatno vršeći tako pritisak na branitelje da se predaju", objavilo je Ministarstvo odbrane.