Svijet

UPOZORENJE NA HEMIJSKU KATASTROFU! Rusi objavili: Ukrajinci puštaju tone otrova, evo koga će da optuže

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, izjavio je da ukrajinske specijalne službe pripremaju upotrebu otrovnih supstanci u Harkovu.

Izvor: Profimedia

Ukrajinske specijalne službe pripremaju "veliku provokaciju upotrebom otrovnih supstanci" u oblasti Harkova, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Na teritoriji proizvodnog udruženja 'Himprom', službenici Službi bezbjednosti Ukrajine su minirali skladište sa 120 tona hlora“, rekao je on. Prema riječima predstavnika ministarstva, Rusija će biti optužena za "stvaranje hemijske katastrofe koja je izazvala smrt lokalnog stanovništva“.

Načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev rekao je danas i da su ukrajinski nacionalisti granatirali selo Dergači, a pripadnici 72. Centra za informativno-psihološke operacije Oružanih snaga Ukrajine, uz učešće novinara zapadnih medija snimili su montirane snimke razaranja i mrtvih kako bi optužili rusku vojsku za zločine.

Rusija je dan ranije Ujedinjenim nacijama iznijela argumente o situaciji oko objavljivanja snimaka iz Buče, koje Ministarstvo odbrane naziva provokacijom ukrajinskih vlasti i zapadnih medija. MInistarstvo je ranije saopštilo da za vrijeme dok je ovo naselje bilo pod kontrolom Oružanih snaga "nijedan lokalni stanovnik nije stradao od nasilnih radnji“, a vojska je, kako se navodi, potpuno napustila Buču 30. marta. Istovremeno, izlazi iz grada u sjevernom pravcu nisu bili blokirani, a južne periferije, uključujući stambena naselja, bile su pod vatrom ukrajinskih snaga bezbjednosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija kategorički negira bilo kakve optužbe za umiješanost u pogibiju ljudi u Buči i poziva članice Savjeta bezbjednosti UN da "odvrate pažnju od emotivne percepcije, koja se ne zasniva ni na čemu, već samo razmišlja svojom glavom i uporedi činjenice." Prema njegovim riječima, reč je o "monstruoznom falsifikatu”, čija je svrha da ocrni rusku vojsku.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da se u Buči dogodio "ratni zločin“, ali ne i "genocid“, kako ga je Zelenski ranije nazvao. Dan ranije, portparol Pentagona je takođe primijetio da američka strana nema nezavisnu potvrdu informacija o ovim događajima.