Svijet

OSVOJEN KLJUČNI UKRAJINSKI GRAD, VIJORI SE RUSKA ZASTAVA: Savladan simbol otpora, vojska se povlači

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Osvajanje Mariupolja predstavlja težak udarac za Ukrajinu, budući da je to jedan od najvećih gradova u ovoj zemlji. Osvajanje lučkog grada, podiglo bi raspoloženje u Rusiji, a predsjednik Vladimir Putin bi ga smatrao važnom pobjedom u ratu.

Izvor: twitter/screenshot/wargonzoo

Ruski novinar Semjon Pegov javio je iz Marijupolja da je centar grada "praktično očišćen". Prema njegovim riječima, ruska zastava se vijori iznad zgrade regionalne službe bezbjednosti, a pod kontrolom je i lokalno tužilaštvo i druge administrativne zgrade.

Pegov javlja da su "militanti Azova i drugi neonacisti" potisnuti nazad ka luci.

Kako prenose mediji, u Mariupolju, koji je maltene konstantno bombardovan od početka rata, i dalje se nalazi 160.000 civila koji su bez hrane, vode, struje, a humanitarna situacija je sve gora. Iz Mariupolja nije moguće organizovano evakuisati civile, pa oni odlaze sopstvenim automobilima ili pješke, na ličnu odgovornost. Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je da se otvara drugih 11 humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

Ukrajinska obavještajno-bezbjednosna služba SBU u utorak je objavila da Rusija planira veliku provokaciju u Mariupolju, pri čemu krivicu žele da svale na ukrajinsku vojsku. U objavi na Telegramu SBU je objavio kako podaci pokazuju da ruske snage "planiraju na jednom mjestu da prikupe tijela civilnih žrtava Mariupolja, koje su ubili Rusi i da ih predstave kao žrtve ukrajinske vojske". 

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov, rekao je da je Moskva u utorak ujutro predložila ukrajinskim borcima da polože oružje i napuste Mariupolj "preko dogovorenog puta ka teritoriji koju kontroliše Kijev”. On je dodao da je ukrajinska vojska ignorisala predlog, nakon čega su Rusi, prema rečima Konašenka riješili "da očiste grad od nacionalista".

Zauzimanjem Mariupolja Rusija bi mogla da kontroliše ukrajinsku obalu na Azovskom moru i odsječe Ukrajinu od Crnog mora. To je jedna od najvećih ukrajinskih luka na Crnom moru - i ključni grad na ruti između Krima i Rusije. Ako Rusija preuzme Mariupolj, mogla bi da preuzme kontrolu nad rutom koja povezuje regione u Lugansku i Donjecku, i Krim - koji je Rusija aneksirala 2014. godine.

Tagovi