Svijet

NATO GOMILA SNAGE U POLJSKOJ, AMERIKA POSLALA BORBENE AVIONE: Oglasio se Pentagon - "Ovo predstavlja razumnu meru"

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Sjedinjene Američke države su poslale lovce-bombardere F/A-18C u vazdušnu bazu u poljski grad Lask.

Izvor: Youtube/printscreen/Gung Ho Vids

Iz vazduhoplovne baze Bofor u Južnoj Karolini su poslati lovci iz 2. vazdušnog krila Korpusa marinaca.

Kako prenose strani mediji, u Lask je stigao i avion-tanker KC-130J Herkules. 

"Slanje letelica u istočnu Evropu ima za cilj podršku kolektivnoj odbrani NATO-a", navodi se u saopštenju Komanda vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi.

"Brzo preraspoređivanje snaga USMC će odmah ojačati odvraćajući i odbrambeni položaj na istočnom krilu NATO-a. Ovo raspoređivanje je izvršeno u punoj koordinaciji sa zemljama domaćinima i vojnim vlastima, i iako je privremenog karaktera, predstavlja razumnu meru za povećanje spremnosti i jačanje kolektivne odbrane istočne Evrope tokom ovog perioda neizvesnosti", saopštila je američka vojska.

Sjedinjene Države su u februaru poslale grupu borbenih aviona F-15 u Poljsku "da ojačaju kolektivnu odbranu NATO-a", izvestila je Komanda američkog vazduhoplovstva u Evropi. Ovo je treća pomoć NATO-a u vidu slanja avijacije Ukrajini. Početkom marta je u Poljsku stiglo 70 aviona MIG - 29 i SU- 25.

"Prebacivanje američkih lovaca u vazdušnu bazu Lask u Poljskoj ima za cilj jačanje kolektivnih odbrambenih kapaciteta NATO-a i podršku misiji vazdušne patrole alijanse", navodi se u saopštenju.