Svijet

KRAJ TENKOVSKE ERE Sukob u Ukrajini pokazao svu ranjivost oklopnog naoružanja!

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Tenk će u budućnosti postati tehnološki nezavisna, moderna, modularna i besposadna platforma, kaže stručni konsultant Goran Stojanović

Izvor: Profimedia

Ruski oklop uništen, tenkovi su staro gvožđe; Ukrajinci satiru tenkove; Oklopne jedinice Rusije podbacile. Ovo je samo deo naslova, tvrdnji i analiza o sudbini ruskog oklopnog naoružanja u invaziji na Ukrajinu. Od prvog dana kad je ruska vojska krenula u operaciju, tenkovi, odnosno kombinacija oklopnih i mehanizovanih jedinica igrali su glavnu ulogu.

Šok je usledio kad su s terena počele da stižu slike i snimci uništenih ili zarobljenih tenkova. Zatim je usledio informacioni rat o stotinama uništenih tenkova, borbenih vozila pešadije. Sve ovo uveravalo je da su ruski tenkisti nesposobni, neobučeni, da ruski tenkovi ništa ne valjaju čim ih jedan "džavelin", švedsko-britanski NLAW, švedski AT-4 uništavaju, a oni gore ko kutija šibica.

"Ono što su pokazala trenutna dešavanja u Ukrajini u vezi sa oklopno-mehanizovanim jedinicama jeste da će se u narednom periodu ažurirati neke od knjiga upotrebe tenkova bez podrške pešadije i izviđačkih jedinica, pogotovo u uslovima "prijateljskog" okruženja, raditi na usavršavanju posada i koordinaciji s drugim rodovima vojske, ali i izvršiti dodatna poboljšanja i modernizacija oklopnih borbenih sredstava (pasivnih i aktivnih sistema za osmatranje situacije, protivmera, senzora detekcije pretnji i ozračivanja i drugo) kako bi oklopno mehanizovane jedinice, odnosno tenkovi mogli ispratiti neverovatan skok u jeftinoj tehnologiji", kaže za Kurir stručni konsultant za oklopno oružje Goran Stojanović.

Prema njegovim rečima, tenk kao trenutna platforma neće biti zamenjen bar do 2050. godine. 

"Ono što očekujemo je da će tenk postati više tehnološki nezavisna, moderna, modularna platforma, koja će na kraju postati besposadna" dodaje on i naglašava:

"Do 2050. tenk će biti i dalje vrlo bitno oruđe na bojnom polju, kako materijalno tako i psihološko. Ruske jedinice su krenule u invaziju na Ukrajinu sa tenkovima koji su imali municije dovoljno u obrtnom transporteru. Kada su je vrlo brzo potrošili, posade su ostavljale tenkove i odlazile. Neki tenkovi su bili puni goriva, ali ne i municije. Izuzetak su bili oni tenkovi koje su napadale protivoklopne rakete i dronovi. Bilo je tenkova koji su imali otkinute kupole. Ono što je bio najveći problem u angažovanju ruskog oklopa u Ukrajini je totalno odsustvo logističke podrške".

Tagovi