Svijet

RUSI KOPALI ROVOVE U ČERNOBILJU, PA ISKOPALI RADIOAKTIVNI MATERIJAL? Ukrajinci tvrde - Raspršili su ga u OVE TRI ZEMLJE!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Ukrajinci takođe kažu da je oprema za detekciju radijacije koju su pronašli, a koja je izdata ruskim vojnicima, datira iz 1950-ih i da nije funkcionisala, piše Sky News.

Izvor: Profimeda

Ruska vojska je "iskopala otrovno nasljeđe Černobilja" i potencijalno ga raspršila u Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju, tvrde ukrajinski zvaničnici, prenosi Sky News.

Rusija je na početku invazije u Ukrajini zauzela mjesto u kojem se 1986. dogodila najveća nuklearna katastrofa. Mediji prenose da su zauzeli Černobilj sa 1.500 vojnika i oklopnih vozila. Iako je tlo jako kontaminirano, ruskim trupama je navodno naređeno da kopaju odbrambene zemljane rovove, kažu Ukrajinci koji su sada ponovo zauzeli lokaciju na sjeveru zemlje nakon povlačenja Rusije.

"Bilo je dosta rovova, ali razumijem da je najopasnije bilo crveno drvo koje je najjače kontaminirano", rekao je Javne Kramarenko za Sky News, i dodao da su Rusi kopali rovove na mnogo različitih mjesta.

Ukrajinci takođe kažu da je oprema za detekciju radijacije koju su pronašli, a koja je izdata ruskim vojnicima, datira iz 1950-ih i da nije funkcionisala, piše Sky News.

"To je besmisleno 100%. To je smiješno jer znamo da nisu bili spremni. Da su dobili jasne smjernice vjerovatno ne bi završili izloženi radijaciji", rekao je Kramarenko.

Kada je černobiljski reaktor eksplodirao, radioaktivni materijal je raspršen po zoni isključenja. Pristup tom području je bio strogo kontrolisan decenijama od tada, a vozila se provjeravaju kako dolaze i odlaze.

Ali ukrajinsko osoblje u Černobilju kaže da je navodno izbrojalo 10.000 ruskih vozila koja su napuštala Ukrajinu kroz Černobilj u posljednjih pet dana sukoba. Oni strahuju da su vozila mogla da pokupe kontaminiranu zemlju koju su vojnici iskopali i odnesu je u Bjelorusiju. Takođe je radioaktivni materijal mogao da bude raspršen u Ukrajini ranije tokom sukoba.

Zabrinuti su i zbog mina koje su postavili Rusi. One su već, kako tvrde, ubili jednog Ukrajinaca i nekoliko divljih životinja. Čišćenje nagaznih mina u radioaktivno zatrovanom tlu biće veliki izazov, kažu oni.