Svijet

RECITE ISTINU! PREKO 400 DJECE RANJENO,153 POGINULO! Zelenski poslao jaku poruku na Gremiju, niko nije ostao ravnodušan

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Predsjednik Ukrajine se video pozivom uključio u uživo program dodjele muzičkih nagrada Gremi kako bi skupio međunarodnu podršku za svoju zemlju koja je se nalazi u ratu.

Izvor: Profimedia

Predsjednik Volodimir Zelenski održao potresan govor na otvaranju dodjele Gremija: "Rat. Šta je suprotno od muzike".

"Tišina razrušenih gradova i ubijenih ljudi. Preko 400 dece je povrijeđeno, a 153 djece je poginulo. I nikada ih nećemo vidjeti kako crtaju", rekao je on.

Zelenski je javno zatražio podršku za svoju zemlju otkako je u februaru počela invazije ruskih vojnih snaga. "Rat nam ne dozvoljava da biramo ko će preživjeti, a ko ostati u vječnoj tišini", rekao je Zelenski i dodao: "Naši muzičari nose pancire umjesto smokinga, pjevaju ranjenicima. U bolnicama."

Dodao je da će "muzika stići svuda" i govorio o svojoj zemlji koja brani svoju slobodu: "Živjeti. Voljeti. Slušati".

Zelenski je zamolio sve ljude koji slušaju prenos: "Recite istinu o ratu. Na svojim društvenim mrežama. Na TV-u. Podržite nas na bilo koji način. Bilo koji. Ali ne tišinu".

"I tada će doći mir. Sve naše gradove rat uništava", rekao je on. "Černihiv, Harkov, Volnovaha, Mariupolj i drugi. Oni su već legende. Ali ja sanjam da žive. I slobodni. Slobodni kao vi na Gremi sceni."

Njegov govor je pratio izvođenje pjesme "Fri" pjevača Džona Ledženda, kome su se pridružili ukrajinski umjetnici Mika Njutn, Ljuba Jakimčuk i Suzana Igidan.