Svijet

UBIJEN POZNATI LITVANSKI REŽISER U MARIJUPOLJU! Umro sa fotoaparatom u rukama - "Izveštavao je do poslednjeg trenutka"

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Kvedaravičijus (45) je dugo dokumentovao Marijupolj i njegov film.

Izvor: Profimedia

Litvanski režiser Mantas Kvedaravičijus ubijen je u Marijupolju sa "fotoaparatom u rukama", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane i njegov kolega Vitalij Manski. "Mantas Kvedaravičijus, ubijen je danas u Marijupolju, sa kamerom u rukama, u ovom us*anom ratu", rekao je ruski filmski reditelj Vitalij Manski na Fejsbuku, osnivač umetničkog festivala Artdocfest na kojem je Kvedaravičijus bio učesnik.

"Izgubili smo stvaraoca poznatog u Litvaniji i celom svetu koji je do poslednjeg trenutka, uprkos opasnosti, radio u Ukrajini pod okupacijom Rusije", rekao je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Kvedaravičijus (45) je dugo dokumentovao Marijupolj i njegov film "Mariupolis" o opkoljenom gradu premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2016.

Južni grad je već nedeljama je pod opsadom ruske vojske, a strahuje se da ima stotine mrtvih. U subotu je još jedan režiser i fotograf, Ukrajinac Maksim Levin, pronađen mrtav severno od prestonice Kijeva. Bio je dugogodišnji saradnik Rojtersa.

Tagovi