Svijet

ISTREBLJENJE, RUSIJA SPROVODI GENOCID U UKRAJINI! Dramatične reči Zelenskog - "Eliminacija cele nacije i naroda"

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Scene koje su ostale u ukrajinskom gradu Buča nakon povlačenja ruskih trupa izazvale su široku osudu svetskih lidera.

Izvor: Profimedia/Youtube/screenshot/24 Канал

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija sprovodi genocid u Ukrajini, nakon fotografija ubijenih civila u Buči, severozapadno od Kijeva. Govoreći za CBS Njuz, Zelenski je opisao rusku invaziju kao "mučenje cele nacije".

"Narod Ukrajine ne želi da ga pokori Rusija i zbog toga se uništava i istrebljuje", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

Na direktno pitanje da li rusko delovanje predstavlja genocid, on je rekao: "Zaista, ovo je genocid. Eliminacija cele nacije i naroda. Mi smo građani Ukrajine. Imamo više od 100 nacionalnosti".

"Ovde se radi o uništenju i istrebljenju svih Ukrajinaca. Mi smo građani Ukrajine i ne želimo da budemo potčinjeni politici Ruske Federacije. To je razlog zašto nas uništavaju i istrebljuju, a to se dešava u Evropi 21. veka", rekao je Zelenski.

Scene koje su ostale u ukrajinskom gradu Buča nakon povlačenja ruskih trupa izazvale su široku osudu svetskih lidera. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg okarakterisao je smrt civila u Buči, predgrađu Kijeva, kao "brutalan" čin nakon navoda da su ih pogubili ruske snage u toj oblasti.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla je da "neselektivni napadi" na ukrajinske civile u gradovima kao što su Buča i Irpin treba da budu istraženi kao ratni zločini.

"Nećemo dozvoliti Rusiji da prikrije svoju umešanost u ove zločine ciničnim dezinformacijama i obezbedićemo da se realnost ruskih akcija iznese na videlo", rekla je ona.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je često razgovarao sa predsednikom Putinom od početka sukoba, nazvao je slike "nepodnošljivim". On je rekao da će "ruske vlasti morati da odgovaraju za ove zločine".


Tagovi