Svijet

PUTIN ĆE OVOG DATUMA SLAVITI POBEDU! Amerikanci otkrili kada planira proslavu u Moskvi - i to PO SVAKU CENU!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Rusija je revidirala svoju ratnu strategiju, reklo je nekoliko američkih zvaničnika.

Izvor: Twitter/Printscreen/@SkyNews/@UKRWarSitRep

Više od mesec dana nakon početka rata, ruske kopnene snage nisu u stanju da održe kontrolu nad područjima u kojima su se borile, prenosi CNN.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pod pritiskom da pokaže da može da pobedi, a istočna Ukrajina je mesto gde je najverovatnije da će to brzo da uradi, kažu američki zvaničnici za Si-En-En ("CNN"). Prema jednom od zvaničnika, podaci američkih obaveštajnih službi sugerišu da je Putin fokusiran na 9. maj, ruski "Dan pobede" i da do tada želi da proglasi pobedu i kontrolu nad Donbasom i drugim područjima u tom delu Ukrajine.

"9. maj je istaknuti praznik u ruskom kalendaru, dan kada zemlja ogromnom paradom trupa i oružja preko Crvenog trga ispred Kremlja obeležava nacističku predaju u Drugom svetskom ratu", piše u podsećanju na značaj tog praznika. Zvaničnici kažu da Putin želi da bude u mogućnosti da slavi pobedu u ratu tog dana. 

Međutim, drugi zvaničnici primećuju da čak i ako Moskva bude slavila trijumf, stvarna pobeda ipak može biti daleko.

"Putin će imati pobedničku paradu 9. maja, bez obzira na status rata ili mirovnih pregovora", rekao je evropski zvaničnik odbrane.

Ipak, američki i evropski zvaničnici kažu da bilo kakvi rokovi koje Moskva može retorički postaviti ne menjaju situaciju i da se Rusija svakako sprema za mogućnost produženog sukoba u Ukrajini.

Iza majskog roka stoji nekoliko razloga, kažu zvaničnici. "Kako zimski mrazevi prestaju i tlo omekšava, teškim ruskim kopnenim jedinicama biće teže da manevrišu, što znači da je od vitalnog značaja da te snage što pre stignu na svoj cilj", ocenjuju američki obaveštajci.