Svijet

HAOS! NJEMAČKI OFICIR ODAVAO SVE TAJNE RUSIMA: Pominju se Sjeverni tok i sankcije - evo šta je dobio zauzvrat!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Njemački federalni tužioci optužili su bivšeg nemačkog oficira da je dijelio tajne informacije ruskim obavještajnim agentima.

Izvor: Shutterstock/Heiko Barth

Podignuta je optužnica zbog sumnje da je Njemac Ralf G. špijunirao za ruske obavještajne službe i odavao povjerljiva dokumenta u vezi sa gasovodom Sjeverni tok 2. On je, po optužnici, bio u kontaktu sa ruskim agentima od oktobra 2014. do marta 2020. godine.

"Optuženi je osumnjičen da je radio za stranu obavještajnu službu protiv Savezne Republike Njemačke i protiv jedne države članice NATO-a", navodi se u saopštenju.

"Od oktobra 2014. godine je Ralf preko posrednika bio u kontaktu sa službenikom ruske obavještajne službe", naveli su tužioci i dodali da je „do marta 2020. proslijedio dokumente i informacije o brojnim prilikama u Njemačkoj, od kojih su neke dolazile iz javnosti, ali i iz tajnih izvora u vezi sa njegovim aktivnostima kao rezervnog oficira".

Ralf je služio kao rezervni oficir u njemačkim oružanim snagama i bio je zamjenik načelnika okružne komande za vezu. Optuženi je takođe bio član nekoliko komiteta njemačkih privrednika, prenosi Dojče Vele.

U optužnici se navodi da je on dijelio dokumente i informacije sa ruskim agentima "u brojnim prilikama" tokom niza godina. Optužen je da je to radio u zamjenu za pozive na događaje koje organizuje Kremlj. Tužioci su rekli da je optuženi podijelio informacije o rezervnom sistemu njemačke vojske u vezi sa civilno-vojnom saradnjom i "civilnom odbranom". Ralf G. je takođe optužen da je ruskim obavještajnim agentima dao lične podatke i kontakt podatke visokorangiranih pripadnika njemačke vojske.

U optužnici se navodi da je imao i uvid u dokumenta o posljedicama ekonomskih sankcija uvedenih Rusiji 2014. godine. Dio dokumenata je sadržao i one koji se odnose na gasovod Sjeverni tok 2.

Tagovi