Svijet

NJEMAČKA BLIZU ODLUKE KOJA ĆE ŠOKIRATI PUTINA: Zbog isporuke gasa povlače kardinalan potez! Tiče se dva naftna giganta

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Njemačka spremna da preduzme dalekosežne korake zbog mogućeg prestanka isporuke gasa iz Rusije.

Izvor: YouTube/Printscreen/DW News/Profimedia

Njemačko ministarstvo ekonomije razmatra nacionalizaciju njemačkih filijala Gasproma i Rosnjefta u svijetlu mogućeg prestanka isporuka goriva iz Rusije, objavio je list Handelsblat, pozivajući se na izvore iz vlade.

Prema Handelsblatu, rukovodstvo razmatra "znatno dalekosežnije korake“, kao na primjer, "eksproprijacija i nacionalizacija njemačkih filijala ruskih energetskih kompanija Gasprom i Rosnjeft“.

Razlog za takvu diskusiju u kojima učestvuje i kancelar Olaf Šolc je zabrinutost za bezbjednost snabdijevanja u Njemačkoj, tvrdi izdanje.

Rusija je pokrenula 24. februara vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Kao odgovor, zapadne zemlje najavile su velike sankcije Moskvi, prije svega u bankarskom sektoru i snabdijevanju visokotehnološkim proizvodima. Pojedini brendovi su najavili da će prestati sa radom u zemlji.

Kremlj je ove mjere nazvao ekonomskim ratom. Banka Rusije preduzima mjere za stabilizaciju situacije na deviznom tržištu. Vlasti su najavile i prebacivanje plaćanja za isporuku gasa neprijateljskim zemljama u rublje. Osim toga, Vlada je pripremila plan za suzbijanje restriktivnih mjera, koji obuhvata oko stotinu inicijativa. Iznos njegovog finansiranja biće oko 3 milijarde rubalja.