Svijet

RUSI OBORILI DVA UKRAJINSKA HELIKOPTERA: Jedan se srušio u more! Oglasio se ruski general, evo ko je bio u letjelici

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Dva pripadnika jedinice "Azov" preživjela su pad helikoptera, dok ukupan broj poginulih nije poznat. Ukrajinske vlasti se nisu oglasile povodom ovog događaja.

Izvor: Youtube/Printscreen/Телеканал Звезда

Lučki grad Mariupolj u južnoj Ukrajini bio je ključna tačka neprijateljstava od izbijanja rata između Rusije i Ukrajine 24. februara, pri čemu je ulazak ruskih snaga u centar 24. marta označio veliku pobjedu Moskve, iako jednu za koje se očekivalo da će se dogoditi znatno ranije. Ruska kopnena protivvazdušna odbrana je 28. marta navodno oborila ukrajinski helikopter Mi-8 na putu ka gradu, gdje mali broj jedinica milicije bataljona Azov nastavlja da djeluje. 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u vezi sa obaranjem da se helikopter: "kretao ka Mariupolju radi hitne evakuacije vođa bataljona Azov", dodajući da su tog dana oborena dva ukrajinska udarna lovca Su-24 i jedan jurišni avion Su-25.

Jedan od helikoptera MI-8 kako je rekao portparol ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov, oboren je protivazdušnim projektilom "stinger", koji su prethodno zaplijenili snage iz Donjecka. Drugi Mi-8 je oštećen i srušio se u more, dvadesetak kilometara od obale, rekao je ruski general.

Dva pripadnika jedinice "Azov" preživjela su pad helikoptera, dok ukupan broj poginulih nije poznat. Ukrajinske vlasti se nisu oglasile povodom ovog događaja.

Ruske snage postepeno zauzimaju Marijupolj, a ruska strana tvrdi da kontrolišu skoro čitav grad. Rusija je u srijedu proglasila prekid vatre u opkoljenom Mariupolju, kako bi se civilima omogućilo da napuste lučki grad na jugoistoku zemlje. Ruske snage do sada nisu dozvoljavale autobusima da uđu u grad, a evakuacija je bila moguća jedino privatnim vozilima. Lokalne vlasti, kao i Ujedinjene nacije, više su puta upozoravale na tešku humanitarnu situaciju u tom gradu, čiji su stanovnici petu sedmicu odsječeni od ostatka zemlje - bez struje, vode i hrane. Uz reči da je život u Mariupolju postao nemoguć, gradonačelnik Vadim Bojčenko pozvao je na potpunu evakuaciju civila. Prije ruske invazije tu je živjelo 400.000 stanovnika, a procjenjuje se da ih je sada približno 160.000.