Svijet

RUSI SU NAM VRATILI ČERNOBILJ! Ukrajinci objavili da su im TRAŽILI da opet preuzmu elektranu!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Ukrajinski Energoatom koji kontroliše nuklearne elektrane saopštio je da je ruska vojska napustila Černobilj.

Izvor: Profimedia/YouTube/screenshot/RT

Ukrajinski Energoatom koji nadzire nuklearne elektrane saopštio je u četvrtak da su se ruske snage povukle iz Černobilja. Navodi se i da su Rusi izrazili namjeru da odu i da predaju kontrolu nad elektranom osoblju iz Ukrajine. Energoatom je objavio i formalno pismo koje su navodno potpisali predstavnik ruske Nacionalne garde, predstavnik ruskog Rosatoma i menadžer smjene u Černobilju.

Prethodno su ranije u četvrtak američki vojni zvaničnici saopštili da se ruske snage povlače iz nuklearne elektrane u Černobilju.

Ukrajinska bezbjednosna agencija i njeni zaposleni su objavili na Fejsbuku tvrdnju da su neki vojnici prevezeni u specijalnu medicinsku ustanovu sa akutnim trovanjem od radijacije, ali ta informacija nije zvanično potvrđena.

U ponedjeljak su radnici elektrane vidjeli vojnike u Černobilju koji su vozili svoja oklopna vozila bez zaštite od radijacije kroz visoko toksičnu zonu zvanu "Crvena šuma", dižući oblake radioaktivne prašine, prenosi Rojters.

"Ako je bilo koji od izvještaja tačan, to bi ukazivalo na izuzetan nivo ili neznanja o onome što se dogodilo u Černobilju 26. aprila 1986. kada je reaktor 4 nuklearne elektrane eksplodirao, ili ozbiljne nepromišljenosti. Crvena šuma je tako nazvana jer su vrhovi borova oko nuklearne elektrane sijali crveno od radijacije koju su upili nakon katastrofe", kaže Kim Vilšer pariska dopisnica Gardijana koja je posjetila Černobil 1990. godine.