Svijet

PUTIN POTPISAO UKAZ, NOVI USLOVI ZA ISPORUKU GASA: Sve će biti obustavljeno, ako se ne ispuni jedan važan uslov

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Predsjednik Rusije je istakao da je Uredba o plaćanju gasa u rubljama korak ka finansijskom suverenitetu Ruske Federacije.

Izvor: Profimedia

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, potpisao je ukaz o isporuci ruskog gasa neprijateljskim zemljama koji stupa na snagu 1. aprila, a prema kome će zemlje morati da otvore račune u ruskom bankama da bi im gas bio isporučen.

"Ugovornim stranama iz takvih zemalja nudimo jasnu i transparentnu šemu. Za kupovinu ruskog prirodnog gasa moraju da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Sa tih računa će gas koji se isporučuje od sjutra, 1. aprila 2022. godine, biti plaćan“, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putnin, govoreći na skupu o vazduhoplovnoj industriji, navodi agencija RIA Novosti.

Postojeći ugovori o snabdijevanju gasom biće obustavljeni ako kupci iz neprijateljskih zemalja ne ispune nove uslove plaćanja, zaprijetio je Putin, prenosi Sputnjik na engleskom.

Predsjednik Rusije je istakao da je Uredba o plaćanju gasa u rubljama korak ka finansijskom suverenitetu Ruske Federacije.

"Nastavićemo da isporučujemo gas u količinama i po cijenama u ugovorima. Naglašavam: ove cijene su višestruko niže od tržišnih", istakao je Putin.

"SAD su pokrenule ekonomski rat protiv Rusije. Oni će pokušati da kapitalizuju ekonomsku nestabilnost. Globalna tržišta padaju, a akcije američkog vojno-industrijskog kompleksa rastu", objasnio je.

"Evropa se suočava sa ogromnom deindustrijalizacijom i gubitkom radnih mjesta zbog akcija SAD", kazao je Putin i dodao da su sve sankcije Rusiji bile unaprijed pripremljene, i u svakom slučaju bi bile uvedene.

Gasprombanka je određena kao ovlašćena banka u kojoj će strani kupci moći da otvaraju posebne račune u rubljama za plaćanje isporuka gasa. Prethodno je Putin naložio Gaspromu, Centralnoj banci i vladi da do 31. marta organizuju prebacivanje obračuna u rublje za isporuke gasa zemljama koje nisu prijateljske.