Svijet

MMF UPOZORAVA: Dolar će pasti zbog rata u Ukrajini!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Prva zamenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinat, rekla je u četvrtak kako misli da sankcije koje su uvele zapadne zemlje Rusiji mogu da doprinesu slabljenju dolara.

Izvor: Africa Studio/Shutterstock

Prema njenim rečima, sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji mogle bi da dovedu do fragmentacije globalnog finansijskog sistema i razvodnjavanja dominacije američkog dolara u njemu. 

Ona je ocenila da radikalne restriktivne mere koje su uvele zapadne zemlje nakon akcija ruske vojske u Ukrajini mogu doprineti nastanku malih valutnih promena zasnovanih na trgovini između određenih grupa država.

"To već vidimo kada neke zemlje ponovo pregovaraju o valuti u kojoj su plaćene za trgovinu. Dolar bi ostao glavna globalna valuta čak i u tom pejzažu, ali je fragmentacija na manjem nivou sasvim moguća", rekla je ona za "Fajnenšel tajms" u četvrtak.

Podsetimo, rat u Ukrajini traje već više od mesec dana, a počeo je 24. februara kada je ruska vojska započela vojne radnje u ovoj zemlji. Nakon toga, SAD, Evropska unija, Velika Britanija i druge zapadne zemlje uvele su sankcije ruskim fizičkim i pravnim licima.

Tagovi