Svijet

OLIGARHU ZAPLIJENJENA "ZVIJER" OD 670.000 EURA: Ovo je mercedes otporan na eksplozije koji su Italijani oduzeli Usmanovu

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Italijanske vlasti su zaplijenile crni "mercedes-majbah S650 guard vr10".

Izvor: Profimedia

Italija je zaplijenila luksuznu limuzinu otpornu na metke i vrijednu 670.000 dolara ruskom oligarhu Ališeru Usmanovu zbog sankcija koje su mu uvele zapadne zemlje nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenio je u utorak italijanski list Korijere dela sera.

Vlasti su zaplijenile crni "mercedes-majbah S650 guard vr10" koji pripada rudarskom i telekomunikacionom tajkunu Ališeru Usmanovu u poslednjih nekoliko dana na Sardiniji, navodi se u izvještaju Korijere dela sera.

Italijanska poreska policija potvrdila je u utorak Tajmsu da se automobil nalazi među imovinom Usmanova na ostrvu koja je zaplijenjena. L'Unione Sarda, lokalni italijanski list, takođe je u utorak izvijestio da su vlasti zaplijenile njegov kompleks nekretnina u zalivu Pevero, vrijedan 17 miliona eura, ili oko 19 miliona dolara, i šest njegovih korporativnih vozila. Njegova zaplijenjena imovina na Sardiniji iznosi ukupno 66 miliona eura, ili oko 73 miliona dolara, navodi L'Unione Sarda.

Vlasti na Sardiniji i predstavnici Usmanova nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar o izvještajima o zaplijenama.

Majbah težak pet tona vrijedi oko 600.000 eura, ili oko 670.000 dolara, i opremljen je oklopom i prozorima debljine 10 centimetara koji su dizajnirani da izdrže eksplozije i napade mitraljezom, izvijestio je Korijere dela sera. Kompanija "Mercedes" je rekla da može da izdrži dvije granate koje eksplodiraju u isto vrijeme, prema izvještaju Tajmsa.

"Mercedes" nije odmah odgovorio na Insajderov zahtjev za komentar o detaljima vozila. Usmanova je 28. februara sankcionisala Evropska unija. U izvještaju Savjeta EU navodi se da on ima "posebno bliske veze" sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da se smatra jednim od njegovih "omiljenih oligarha".

Portparol milijardera, koji je takođe bio na meti sankcija Velike Britanije i SAD, rekao je za Gardijan prošle nedjelje da je on prenio dio svoje imovine, uključujući dvije vile u Velikoj Britaniji, u neopozive fondove i da ih više ne posjeduje.

Usmanov je peta najbogatija osoba u Rusiji, sa procjenjenom neto vrijednošću od 18,7 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.