Svijet

NEKADA LIJEP LUČKI GRAD POSTAO JE VELIKA RUŠEVINA: Pogledajte snimak Marijupolja prije i posle granatiranja Rusije

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Marijupolj je bio ključni cilj ruske invazije na Ukrajinu, i to je razlog zašto je pretrpio najviše razaranja.

Izvor: Twitter/screenshot/AnonOpsSE

Lučki grad Marijupolj pod opsadom je ruske vojske od kraja februara, zbog čega njegovi građani žive u veoma teškim uslovima, bez vode, struje, grijanja i telekomunikacija. Rusija je ovaj put pristala da se otvori bezbjedan koridor, šta su potvrdili i ukrajinski zvaničnici.

"Oko 45 autobusa je krenulo ka Mariupolju nakon što je Međunarodni komitet Crvenog krsta potvrdio da je Rusija pristala da otvori bezbjedan koridor za četvrtak", rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Prethodni pokušaji da se uspostavi prekid vatre u Mariupolju i bezbjedno evakuišu civili su propali. Gradonačelnik grada je rekao da je 170.000 ljudi zarobljeno u Mariupolju bez struje i da imaju sve manje zaliha, jer je grad pretrpio skoro konstantno bombardovanje od strane Rusije.

Veliki broj stanovnika i dalje pokušava da izađe iz razorenog grada na bezbjednu lokaciju. "Dok smo pokušavali da izađemo, morali smo da prođemo centrom grada. Bilo je strašno vidjeti uništene ulice i zgrade", kaže Iana Ialovets, 23-godišnja studentkinja.

"Mariupolj je bio bezbjedan grad... Voljeli smo da šetamo pored mora. Postojao je park, i bilo je to lijepo mjesto za sjedanje i razgovor. Prosto ne mogu da vjerujem da smo izgubili sve što smo imali" rekao je stanovnik Marijupolja.

 Penzionisani ljekar Vadim Zabolotnji kaže: "Moja žena i ja ovo nismo očekivali... koliko je ovaj rat okrutan. Nismo mogli da razumijemo zašto Rusi bombarduju neka mjesta, jednostavno nismo mogli da nađemo nikakvo objašnjenje za to."

"Namjerno su uništili gradsku infrastrukturu. Upravo čujemo da Kijev šalje autobuse u južni lučki grad Marijupolj kako bi pokušali da isporuče humanitarne zalihe i evakuišu zarobljene civile" rekao je prolaznik u Marijupolju.

Tagovi