Svijet

POKRENUT PLAN ZA VANREDNE SITUACIJE: Posle Nemačke još jedna zemlja EU proglasila PRVI STEPEN UZBUNE zbog ruskog gasa

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Plan za vanredne situacije sa gasom ima tri stepena: nivo ranog upozorenja, nivo uzbune i nivo vanredne situacije.

Izvor: MONDO/Goran Sivački/Profimedia

Austrijska vlada proglasila je prvi nivo upozorenja za plan za vanredne situacije sa gasom, ubrzo nakon što je to isto uradila Nemačka u sredu. Beč je preduzeo taj potez strahujući od nestašice ako bi Rusija insistirala na plaćanju u rubljama, a ne u dolarima ili evrima.

Upozorenje prvog nivoa znači da postoje "konkretne i pouzdane indikacije da bi se snabdevanje gasom moglo pogoršati", saopštilo je austrijsko ministarstvo zaštite životne sredine, dodajući da će "pratiti" situaciju. Rezervni rezervoari u zemlji trenutno imaju 13 odsto kapaciteta, što je otprilike prosek za sezonu, prenose lokalni austrijski mediji.

"Biće urađeno sve da se obezbedi snabdevanje gasom za austrijska domaćinstva i preduzeća", rekao je u sredu kancelar Karl Nehamer. Ako dođe do poremećaja, preduzeća će biti podstaknuta da traže alternative, dok se racionalizacija gasa neće desiti dok uzbuna ne dođe do treće faze, saopštila je vlada.

Odluka Beča dolazi nekoliko sati nakon što je Berlin proglasio identičnu vanrednu situaciju prvog nivoa, strahujući od mogućeg poremećaja u isporuci prirodnog gasa, prenosi RT.

Nemačku i ostatak EU Moskva je proglasila "neprijateljskim zemljama" zbog njihovog embarga na trgovinu, uvedenog zbog ruskog vojnog napada na Ukrajinu, prošlog meseca. Ako Rusija ne bude u mogućnosti da prima isplate za isporuke prirodnog gasa u evrima ili dolarima, onda će to biti u rubljama ili ništa, navela je Moskva.

Kada su se čelnici EU požalili kako bi to bilo kršenje ugovora, Rusija je odgovorila da su im sankcije tolike. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u utorak jasno stavio do znanja da Rusija nema nameru da besplatno isporučuje gas Evropi.

Najveći nemački industrijski sindikati upozorili su da bi prekidi isporuke mogli dovesti do "brzog kolapsa industrijskih lanaca u Evropi - sa posledicama širom sveta". Ruski predsednik Vladimir Putin i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su o problemu ranije u sredu, prenosi RT.

Prema pisanjima nemačkih medija, Putin je rekao da se uplate i dalje mogu izvršiti banci na koju nije uveden embargo, a Šolc je zatražio pismene informacije kako bi bolje razumeo proceduru. Kremlj je saopštio da će "eksperti dve zemlje dalje razgovarati o tom pitanju".

Podsećamo, Nemačka je u sredu pokrenula prvi stepen uzbune. Plan za vanredne situacije sa gasom reguliše proceduru u Nemačkoj ako situacija sa snabdevanjem preti da se masivno pogorša - ili ako je to već slučaj - i ima tri stepena: nivo ranog upozorenja, nivo uzbune i nivo vanredne situacije.

U fazi ranog upozorenja: Snabdevači gasom treba da izvrše pripreme. Sigurnost snabdevanja je trenutno i dalje zagarantovana, kako je naglasio Habek. Treba učiniti sve da se maksimalno iskoriste raspoloživi transportni kapaciteti u mrežama. Treba intenzivirati saradnju sa operaterima mreža u susednim zemljama. Savezna agencija za mreže sada ima zadatak da razvije kriterijume po kojima će se industrije i sektori i dalje snabdeti gasom čak i u kontekstu takozvane nestašice gasa.

Sledi nivo uzbune: Prema planu, ovaj stepen je dostignut kada postoji prekid u snabdevanju gasom ili izuzetno velika potražnja za gasom što dovodi do značajnog pogoršanja situacije u snabdevanju gasom - ali tržište je i dalje u stanju da se nosi sa ovim poremećajem ili potražnjom.

I onda sledi najviši nivo - vanredna situacija: U tom slučaju postoji "izuzetno velika potražnja za gasom", značajan prekid u snabdevanju gasom ili drugo značajno pogoršanje situacije u snabdevanju", piše Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimu.

U tom trenutku tržišne mere nisu dovoljne da pokriju preostalu potražnju za gasom. Posledica vanrednog stanja je da država mora da interveniše - posebno da obezbedi snabdevanje gasom "zaštićenih kupaca" - na primer privatnih domaćinstava.

Savezna agencija za mreže tada postaje "savezni distributer opterećenja", kažu u Ministarstvu ekonomije: dakle, reguliše distribuciju gasa u koordinaciji sa mrežnim operaterima, a zatim bi mogla da naredi i gašenje industrijskih kupaca i zatraži od krajnjih potrošača da koriste manje prirodnog gasa.

Tagovi