Svijet

HAOS U ČERNOBILJU! RUSI PANIČNO NAPUŠTAJU ELEKTRANU: Više vojnika hospitalizovano zbog RADIJACIJE!?

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Američki vojni zvaničnici su saopštili da se ruske snage povlače iz nuklearne elektrane u Černobilju.

Izvor: Profimedia

Ukrajinska bezbjednosna agencija i njeni zaposleni su objavili na Fejsbuku tvrdnju da su neki vojnici prevezeni u specijalnu medicinsku ustanovu sa akutnim trovanjem od radijacije, ali ta informacija nije zvanično potvrđena.

U ponedjeljak su radnici eletrane vidjeli vojnike u Černobilju koji su vozili svoja oklopna vozila bez zaštite od radijacije kroz visoko toksičnu zonu zvanu "Crvena šuma", dižući oblake radioaktivne prašine, prenosi Rojters.

"Ako je bilo koji od izvještaja tačan, to bi ukazivalo na izuzetan nivo ili neznanja o onome što se dogodilo u Černobilju 26. aprila 1986. kada je reaktor 4 nuklearne elektrane eksplodirao, ili ozbiljne nepromišljenosti. Crvena šuma je tako nazvana jer su vrhovi borova oko nuklearne elektrane sijali crveno od radijacije koju su upili nakon katastrofe", kaže Kim Vilšer pariska dopisnica Gardijana koja je posjetila Černobil 1990. godine.

"Kontaminirana stabla su kasnije iskopana i zakopana, ali je sa njih uzeto sjeme i uzgajano da bi se vidjelo kakav je efekat radijacije na njih. Kada sam ga posjetio 1990. godine, naučnici u Černobilskom istraživačkom centru pokazali su mi rezultat: mladice, mnoge sa bizarnim mutacijama, neke sa iglicama koje rastu unazad. Naučnici su procijenili da kontaminirano područje neće biti bezbjedno 24.000 godina", kaže ona.

Moguće je da ruske trupe nisu ni znale za opasnost. Dan nakon katastrofe, to je bila tek šesta vijest u sovjetskim vestima, a mještani su držani u neznanju dok je radijacija padala na njih. Kad je 2019. godine emitovana mini serija o Černobilju, Vladimir Putin je to odbacio kao američku dezinformaciju i rekao da će Rusija napraviti sopstvenu "verziju" tragedije okrivljujući CIA.

Tagovi