Svijet

"KIJEV JE ODUSTAO!" LAVROV TVRDI - PROBLEM JE TRAJNO RIJEŠEN! Odmah se oglasila Ukrajina, evo šta su poručili

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, istakao je tokom posjete Kini da su mirovni pregovori Kijeva i Moskve u Istanbulu imali značajnog uspjeha. Nakon njegovih izjava hitno se oglasio i Kijev.

Izvor: Profimedia

Lavrov je ocijenio da su razgovori između ruskih i ukrajinskih pregovarača u Dolmabahče palati u Turskoj doprinijeli da se napravi veliki korak naprijed ka rješavanju rata u Ukrajini.

"Smatram značajnim napretkom to što su ukrajinski pregovarači potvrdili potrebu da se osigura nenuklearni, vanblokovski status Ukrajine i njena bezbjednost van okvira NATO-a, kao i razumijevanje ukrajinskih kolega da su pitanja Krima i Donbas trajno riješena. Kijev je odustao od Krima i Donbasa", rekao je Lavrov novinarima u kineskom gradu Tunksiju.

Na ovu izjavu ruskog ministra reagovao je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, Oleg Nikolenko, koji je ovu izjavu demantovao.

"Pitanja Krima i Donbasa biće zauvjek riješena nakon što Ukrajina povrati svoj suverenitet nad njima", napisao je Nikolenko na Tviteru. 

Podsjetimo, rat u Ukrajini ušao je u drugi mjesec sukoba, a počeo je 24. februara.

Tagovi