Svijet

RUSKI TENKOVI NAKON UKRAJINE IDU U SMETLIŠTE ISTORIJE: "OVO IH ORUŽJE OTVARA POPUT KONZERVE PASULJA!"

Autor Jovana Raičević Izvor Jutarnji list

Lakoća sa kojom se uništavaju tenkovi navela je analitičare da sumnjaju u učinkovitost ruskih oklopnih jedinica na modernom ratištu, piše Jutarnji list.

Izvor: Profimedia

Ako će Prvi svjetski rat ostati zapamćen jer su tada prvi put u borbu uvedeni tenkovi, a Drugi svjetski rat po masovnim tenkovskim bitkama, čini se kako bi sadašnji rat u Ukrajini mogao biti poznat kao oružani sukob u kojem su tenkovi završili na smetištu istorije.

Otprilike onako kako su u Drugom svjetskom ratu postali beznačajni veliki bojni brodovi jer su na scenu stupili nosači aviona. U samo malo više od mjesec dana Ukrajinci su pomoću dronova i prenosnih protuoklopnih sastava uništili više od pet stotina ruskih tenkova, često kao u videoigrama, i tako otvorili pitanje koliko se u današnjem, modernom ratovanju uopšte isplati ulagati u oklopne jedinice, piše Jutarnji list.

Pomalo je patetično da je možda glavni argument teze kako je prošlo doba tenkova pokazalo ukrajinsko nanošenje strašnih gubitaka ruskoj 4. gardijskoj tenkovskoj diviziji koja spada među najslavnije jedinice SSSR-a i Rusije još iz Drugog svjetskog rata kada su njeni pripadnici djelovali u najtežim bitkama na Istočnom frontu i dali velik doprinos u oslobađanju Ukrajine, navodi Jutarnji list.

tenkovi
Izvor: Leaked Military Videos

 Početkom 1945. u teškim borbama oslobodili su poljski Krakov, bili jedna od prvih postrojenja koje je stiglo do rijeke Elbe, onda učestvovali u zauzimanju Drezdena da bi se, nakon što je Hitler već bio mrtav, borili u Pragu protiv nacističkih divizija koje se nisu htjele da se predaju Sovjetima.

Sve donedavno, ova tenkovska jedinica je smatrana jednom od najelitnijih u Rusiji, ali rat u Ukrajini je potvrdio da je to običan mit.

Uništenje ove elitne ruske tenkovske jedinice dodatni je dokaz da Kremlju nedostaje vojna moć za koju se prije rata mislilo da je ima, rekli su stručnjaci za obranu u razgovoru za londonski The Times nakon što su ukrajinske snage ove sedmice odnijele odlučujuću pobjedu nad 4. gardijskom tenkovskom divizijom u malom gradu blizu ruske granice.

 Četvrta divizija bila je angažovana već na početku invazije na Ukrajinu. Njihovi tenkovi su se ugurali u Trostjanec, u istočnoj Sumskoj oblasti, i nakon jednonedeljne borbe s ukrajinskim borcima otpora zauzeli to područje na 25 dana. No, u žestokom protivnapadu u nedjelju, Ukrajinci su ponovno zauzeli teritoriju i pritom uništili brojne ruske tenkove i vozila!

Ova bitka otkrila je brojne ruske slabosti.

Prije rata Rusija je polagala svoje nade u raspoređivanje naprednih tenkova T-14 Armata, koji je predstavljen kao neuništiv oklopnjak, ali nema ih u ratu u Ukrajini. Armata je brži, napredniji tenk koji predstavlja tehnološki skok od vojnog hardvera iz sovjetske ere, a ima kupolu bez posade, daljinski upravljani glavni top s potpuno automatskim punjenjem i sposobnošću ispaljivanja laserski vođenih projektila.

Ipak, došlo je do kašnjenja u proizvodnji. Uralvagonzavod, gdje se rade ti tenkovi, najavio je kako će prvi primjerci T-14 biti isporučeni još 2018., ali se čini malo vjerovatno da će biti spremni do sljedeće godine. Istovremeno, stariji modeli ruskih tenkova, koji su raspoređeni u Ukrajini, pokazali su se ranjivi na lansere projektila koje su donirali Britanija i njeni saveznici. Najnovije ažuriranje oružanih snaga Ukrajine kaže da je uništeno 597 ruskih tenkova.

 Jednostavnost s kojom se uništavaju tenkovi navela je analitičare da sumnjaju u učinkovitost ruskih oklopnih jedinica na modernom ratištu. Džejms Rodžers, stručnjak za odbranu i suvlasnik "Think tanka Council on Geostrategy", rekao je za Times da je ruska vojna snaga precijenjena.

"To nije tehnološki sofisticirana vojska kakvom su je mnogi zamišljali. Uprkos činjenici da je unutar ruske vojske bilo dosta modernizacije, veliki dio opreme izgrađen je tokom hladnog rata, a samo dio je modernizovan. Nije dizajnirana da se suprotstavi modernom zapadnom oružju koje Ukrajinci sada imaju, oružju koje je posebno dizajnirano da uništi takvu opremu. Štaviše, nije jasno koliko su ruski tenkovi i oklopi ispravni: kako Rusija bude izvlačila sve više iz svojih rezervi, postajaće sve starija i zarđala", objasnio je Rogers.

Izvor iz artiljerijskih jedinica britanske vojske, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je rat pokazao značajne probleme s tenkovima u modernom ratovanju. "Jeftini prenosni raketni sastavi otvaraju tenkove poput konzerve pasulja. Cijela ova vježba bila je dobar pokazatelj za jačanje protvoklopnih sposobnosti zapadne pješadije, tvrde Britanci.

Tagovi