Svijet

RUSI OBJAVILI PLAN ZA KIJEV! Od samog početka su imali jedan cilj - i ostvarili su ga!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Ministarstvo odbrane Rusije istaklo je da je glavni cilj "prve faze" specijalne vojne operacije - ograničavanje delovanja Kijeva u pravcu Donbasa – ostvaren.

Izvor: Profimeda

Ruske trupe u blizini ukrajinskih gradova Kijeva i Černigova pregrupišu se pošto je cilj prve faze vojne operacije završen, saopštilo je u sredu Ministarstvo odbrane. Tokom redovnog brifinga za štampu, portparol ministarstva general-major Igor Konašenkov rekao je da se "planirano pregrupisavanje trupa odvija u pravcu Kijeva i Černigova".

On je objasnio da je početna faza vojne operacije Moskve uključivala prisiljavanje ukrajinske vojske "da koncentriše svoje vojne snage, sredstva, resurse i vojnu opremu kako bi zadržala najnaseljenija područja, uključujući Kijev". Tim potezom ruska vojska je ukrajinskim snagama ograničila kretanja, pritom izbegavajući da juriša direktno na gradove. Konašenkov je naglasio da su ih na ovaj način porazili, tako što su sprečili da koriste ove snage "u glavnom pravcu operacija naših oružanih snaga - u Donbasu".

Istovremeno, prema rečima portparola ministarstva, Rusija je, da bi stvorila "sve neophodne uslove za izvođenje završne faze operacije oslobađanja Narodne Republike Donbasa", nastavila sa gađanjem "odbrambenih utvrđenja koje je stvorio kijevski režim u proteklih osam godina".

"Sve glavne linije komunikacija, snabdevanja i približavanja vojnih rezerva su pod našom potpunom kontrolom. Uništeni su sistemi PVO Ukrajine, aerodromska infrastruktura, najveća vojna skladišta, centri za obuku i okupljanje plaćenika. Rad na ovome se nastavlja. Time su svi glavni zadaci oružanih snaga Rusije na pravcima Kijeva i Černigova završeni", dodao je on.

Stoga je, podvukao je Konašenkov, svrha pregrupisavanja ruskih snaga "intenziviranje operacija u prioritetnim oblastima i, pre svega, završetak operacije potpunog oslobođenja Donbasa".