Svijet

POSLE PREGOVORA OTIŠAO U RESTORAN, A TAMO BOGATA TRPEZA! Vino, morski plodovi... Evo šta je radio Abramovič u Turskoj!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Milijarder je takođe viđen i na neformalnom okupljanju u istanbulskom hotelu Šangri La popodne.

Izvor: Twitter/printscreen/@DailyPostTurkey

Ruski milijarder Roman Abramovič pojavio se juče na mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine u Turskoj u istanbulskoj palati Dolmabahče. On je viđen kako razgovara sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji posreduje u pregovorima u Istanbulu, prenosi BBC.

Uprkos bogatom meniju restorana sa morskim plodovima i hamburgerima i velikom izboru suvog mesa, ruski oligarh izbjegavao je da jede tokom cijelog sastanka, prenosi britanski Gardijan. 

Milijarder je takođe viđen i na neformalnom okupljanju u istanbulskom hotelu Šangri La popodne. U hotelu, Abramovič, bivši vlasnik Čelzija, sjedio je i razgovarao sa ukrajinskim poslanikom Rustemom Umerovom, za koga se takođe navodi da je patio od simptoma trovanja nakon njihove prethodne runde nezvaničnih razgovora.

Abramovič, koji je bio okružen jakim obezbjeđenjem, razgovarao je sa Umerovim, a kasnije mu se pridružio i lider ukrajinskog parlamenta i šef delegacije David Arahamia. Ostatak ukrajinske delegacije, u kojoj je bio i ministar odbrane Oleksij Reznikov, sjedio je na drugom kraju terase. Tamo su ispijali vino, prenosi Gardijan.

Onda se Abramovič sa dvojicom ukrajinskih zvaničnika sa terase preselio u unutrašnjost restorana. Ukrajinska delegacija se odmah smjestila za sto pun hrane.

Podsjetimo, oligarh je navodno otrovan tokom prethodnih nezvaničnih razgovora sa Ukrajincima nakon konzumacije čokolade i vode. Abramovič i dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su nedavno slične simptome. Pisalo se da su ti simptomi uključivali crvenilo u očima, suzne i bolne oči, kao i guljenje kože na licu i šakama.

Pojedini strani mediji su čak pisali da je Abramovič "oslijepio na nekoliko sati" i da mu je pružena pomoć u bolnici. Rusija je negirala bilo kakvu zavjeru o trovanju, a tvrdnje su nejasne. Sam Umerov je od tada rekao da je ''dobro'' i pozvao ljude da ne vjeruju ''neprovjerenim informacijama''.

Ipak, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba poručio je ukrajinskim pregovaračima da ništa ne jedu ni ne piju. "Savjetujem svima koji su u pregovorima sa Ruskom Federacijom da ništa ne jedu i piju, i po mogućnosti da izbjegavaju dodirivanje bilo koje površine", rekao je Kuleba na ukrajinskoj televiziji Kanal 24 prije sastanka.