Svijet

"AMERIKA ĆE BITI KRIVA AKO DO OVOGA DOĐE!" Zaharova zaprijetila SAD-u: Njihov izbor vodi ka RAZARANJU, a ne naš!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Portparolka ruskog ministarstva se osvrnula na Bajdenovu izjavu o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Izvor: YouTube/printscreen/RT

"Moskva je nastojala da izgradi ravnopravne odnose sa Vašingtonom u svakom trenutku, uključujući i najkontroverznije periode, a SAD će snositi krivicu ako se bilateralni odnosi pogoršaju", izjavila je u utorak portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Pretpostavljamo da se bilateralni odnosi razvijaju ne radi predstave ili pro forme, već da bi se razvijali odnosi između naroda dvije zemlje u različitim sferama i oblastima gdje je to važno, razumno, interesantno, korisno i neophodno", rekla je ona na konferenciji za novinare i dodala: "Uvijek smo bili za ovaj pristup, a čak i u najkontroverznijim vremenima ponovo smo potvrdili našu želju da izgradimo ravnopravne odnose sa Vašingtonom."

"Ako je njihov izbor ono što vidimo i koji očigledno vodi ka razaranju bilateralnih odnosa, onda će oni snositi odgovornost za to", rekla je Zaharova, komentarišući izjave američkog predsjednika Džoa Bajdena u vezi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Tokom posjete Varšavi 26. marta, Bajden je, govoreći o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, rekao da "ovaj čovjek ne može da ostane na vlasti". Predstavnik američkog Stejt departmenta je 28. marta rekao da je Bajdenov komentar vođen emocijama i da ne odražava zvanični stav SAD.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je Rojtersu da nije na američkom predsjedniku da odlučuje ko treba da bude na vlasti u Rusiji pošto šefa države biraju Rusi.