Svijet

PUTIN OTKRIO MAKRONU ŠTA JE USLOV ZA MARIJUPOLJ! Razgovarali dva sata - pomenuo i plaćanje gasa u rubljama

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Dva lidera su razgovarali dva sata nakon današnjih pregovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu.

Izvor: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je u utorak telefonom sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom, prenose RIA novosti. Ruski lider je posebno obavestio Makrona o merama za pružanje humanitarne pomoći tokom vojne specijalne operacije u Ukrajini i evakuacije civila, uključujući civile i iz Marijupolja.

"Naglašeno je da u cilju rešavanja teške humanitarne situacije u ovom gradu ukrajinski nacionalistički militanti moraju da prestanu da pružaju otpor i polože oružje", navodi se u poruci.

Šefovi država su razgovarali i o pitanjima vezanim za odluku o prelasku na plaćanje ruskog gasa u rubljama i dogovorili se da nastave kontakte.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj "zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima".

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe. Uz podršku ruske vojske, grupe DPR i LNR razvijaju ofanzivu. Ali okupacija Ukrajine ne dolazi u obzir, naglasio je Putin.