Svijet

PREKRETNICA U RATU U UKRAJINI - ODLUKA RUSIJE IZNENADILA: Oglasio se zamjenik Šojgua, otkrio kako će dalje teći sukobi

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Zamjenik ministra odbrane Rusije, Aleksandar Fomin, saopštio je u utorak da će Rusija smanjiti svoje vojne operacije u Ukrajini.

Izvor: Profimedia/Profimedia/SPUTNIK/YouTube/screenshot/news.com.au

Fomin je rekao da se Moskva odlučila na taj potez kako bi mirovni pregovori sa Ukrajinom ušli u završnu fazu. On je, obraćajući se novinarima nakon razgovora sa ukrajinskom delegacijom, rekao da je "donijeta odluka da se drastično, u više navrata, smanji vojna aktivnost na prilazima Kijevu i Černigovu".

"Rusija je 'drastično' smanjila svoju vojnu aktivnost u blizini Kijeva i Černigova, pošto pregovori o pripremi sporazuma o neutralnosti i nenuklearnom statusu sa Ukrajinom ulaze u 'praktičnu' fazu. Očekujemo da će u Kijevu biti donijete relevantne ključne odluke i da će se stvoriti uslovi za dalji normalan rad", saopštio je u utorak zamjenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Fomin je pozvao Ukrajinu "da se u potpunosti pridržava Ženevskih konvencija, uključujući humano postupanje prema ratnim zarobljenicima". Dodatno je objasnio da smanjenje aktivnosti ruskih snaga ima za cilj da se "poveća međusobno povjerenje i stvore neophodni uslovi za dalji razvoj pregovora i postizanje krajnjeg cilja usaglašavanja i potpisivanja sporazuma".

Podsjetimo, rat u Ukrajini traje od 24. februara.

Tagovi