Svijet

BAJDENE, NEĆEŠ TI ODLUČIVATI KO ĆE BITI PREDSJEDNIK RUSIJE! Peskov udario na predsjednika SAD

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Rusija nema planove da napadne neku NATO članicu, a nuklarno oružje će upotrijebiti jedino ukoliko bude ugroženo "postojanje" same Rusije, rekao je Dmitrij Peskov.

Izvor: Profimedia

Rusija neće koristiti nuklearno oružje u sukobu sa Ukrajinom, bilo kakav ishod rata da bude, već samo u slučaju da joj bude ugroženo "postojanje", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Imamo koncept bezbjednosti koji veoma jasno kaže da samo kada postoji prijetnja za postojanje države, u našoj zemlji, možemo da upotrebimo i mi ćemo stvarno upotrijebiti nuklearno oružje da otklonimo prijetnju po postojanje naše zemlje", izjavio je Peskov američkoj televiziji PBS, prenosi Rojters.

Peskov je rekao i da je nedavni komentar američkog predsjednika Džozefa Bajdena o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prilično alarmantan.

"Njegova izjava o tome da Putin ne treba ili treba da bude na vlasti u Rusiji je naravno neprihvatljiva. Nije na predsjedniku Sjedinjenih Država da odlučuje ko će biti i ko neće biti predsjednik Rusije, o tome odlučuje narod Rusije na izborima", izjavio je Peskov američkoj televiziji, prenosi Tas.

Zvaničnik Kremlja je naveo i da su zemlje Zapada zapravo objavile totalni ekonomski rat Rusiji, i da njegova zemlja mora da se prilagodi novim uslovima, koji su, kako je rekao, "prilično neprijateljski". Peskov je izjavio i da je NATO preduzeo korake koji utiču na bezbjednosne interese Rusije i prije nego što je Moskva pokrenula "specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini".

"Morate da razumijete Rusiju. Šta je bio razlog za početak operacije u Ukrajini? Nekoliko decenija smo Zapadu govorili da se plašimo da se NATO pomjeri na istok, da se bojimo da se NATO približi našim granicama sa svojom vojnom infrastrukturom, vodite računa o tome, ne gurajte nas u ćošak", rekao je Peskov uz napomenu da Rusija nema planove da napadne bilo koju NATO zemlju, navodi Tas.