Svijet

"PRESTAĆE ISPORUKA RUSKOG GASA EVROPI!" G7 zemlje neće da plaćaju energente u rubljama, uslijedila burna reakcija Moskve

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Njemački ministar energetike, Peter Altmajer, saopštio je u ponedjeljak da zemlje G7 odbijaju da plaćaju energente u rubljama.

Izvor: Profimedia/Twitter/screenshot/SkyNews

Izjavu njemačkog ministra Altmajera da su zemlje G7 odbile Rusiji da plate energente u rubljama prenio je Asošijeted pres.

"Njemački ministar energetike izjavio je da zemlje G7 odbijaju zahtjev Rusije da plaćaju uvoz ruskih energenata u rubljama", navodi se u izvještaju agencije. Prema njegovim riječima, zemlje G7 su "spremne za sve scenarije".

Komentarišuči ovu odluku G7 oglasio se zamjenik predsjednika Komiteta Savjeta Federacije Rusije za ekonomsku politiku, Ivan Abramov. On je poručio da će odbijanje zemalja G7 da plaćaju gas u rubljama "nedmismisleno dovesti do prekida isporuka gasa".

"Ne postavljamo nerealne uslove", naglasio je on, dodajući da Moskva ima jasan stav i da ne može da isporučuje gas besplatno

Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin naložio Centralnoj banci, "Gaspromu" i Vladi Rusije da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama. Prema Putinovim riječima, Rusija će nastaviti da isporučuje gas po postojećim ugovorima, jer cijeni svoju reputaciju.

Članice G7 su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD. Sve ove zemlje nalaze se na spisku neprijateljskih zemalja.

Podsjetimo, rat u Ukrajini traje od 24. februara.