Svijet

"OBAVIJESTIĆEMO PUTINA, TREBA NAM NJEGOVO ODOBRENJE!" Makron otkrio šta će HITNO zamoliti predsjednika Rusije

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Emanuel Makron želi da sprovede posebnu akciju spasavanja u Marijupolju.

Izvor: Profimedia/YouTube/Printscreen/Public Sénat

Francuski predsjednik Emanuel Makron razmišlja o razmještanju francuskih snaga kako bi pomogli u evakuaciji civila iz Marijupolja, grada koji je već danima pod opsadom i u teškoj humanitarnoj krizi. Francuske snage bi trebale da učestvuju u evakuaciiji oko 100 hiljada civila.

Narenih dana se očekuje se da će se francuski predsjednik sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi ga ubijedio da odobri ovu akciju spasavanja. Makron je u petak rekao kako će to biti zajednička akcija s grčkim i turskim snagama, što bi, u tom slučaju bila prva operacija zapadnih snaga u Ukrajini od početka ruske invazije, piše Dejli Telegraf.

"Pokrenućemo veliku humanitarnu operaciju u saradnji s Turskom i Grčkom kako bismo evakuisali sve one koji žele da napuste Marijupolj", rekao je Makron nakon sastanka evropskih lidera u Briselu. Odbio je da otkrije detalje operacije, ali je rekao da se sve dešava u saradnji sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, tako da će Putin o akciji biti obaviješten za 48 do 72 sata. Operacija bi trebala da počne za nekoliko dana.