Svijet

RUSI ZAUZELI GRAD BLIZU ČERNOBILJA, TRUPE OPKOLILE SJEVER: Ukrajinci tvrde: "Vojnici OTELI GRADONAČELNIKA"

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ruske trupe zauzele su grad Slavutič, koji se nalazi blizu granice sa Bjelorusijom.

Izvor: Profimedia

Ruske snage preuzele su kontrolu nad gradom u kojem žive radnici u nuklearnoj elektrani u Černobilju, rekao je u subotu guverner Kijevske oblasti. Ruske trupe zauzele su grad Slavutič, koji se nalazi blizu granice sa Bjelorusijom i gdje žive radnici u černobiljskoj elektrani, rekao je guverner Kijevske oblasti Aleksandar Pavljuk. On je dodao da su vojnici zauzeli bolnicu i kidnapovali gradonačelnika. Rojters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaje.

Slavutič se nalazi odmah izvan takozvane zone isključenja oko Černobilja, gdje je ukrajinsko osoblje nastavilo da radi čak i nakon što su ruske snage zauzele samu elektranu ubrzo nakon početka invazije 24. februara.

Posle više od četiri nedelje sukoba, Rusija nije uspjela da zauzme nijedan veliki ukrajinski grad, a Moskva je u petak nagovijestila da smanjuje svoje vojne ambicije kako bi se fokusirala na teritoriju istočnog regiona Donbasa.

Međutim, u subotu su zabilježene intenzivne borbe na brojnim mjestima, što sugeriše da neće biti brzog popuštanja u sukobu, u kojem je nastradalo hiljade ljudi, čak 3,7 miliona poslato u inostranstvo, a protjerano više od polovine ukrajinske djece iz svojih domova, saopštile su UN.

Na drugoj strani zemlje, u Mariupolju, gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je da je situacija u opkoljenom gradu i dalje kritična, a da se ulične borbe vode u centru. U subotnjem obraćanju na katarskom forumu u Dohi, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski uporedio je uništenje Mariupolja sa uništenjem koje su sirijske i ruske snage nanijele sirijskom gradu Alepu u građanskom ratu.

Zelenski je u petak kasno pozvao na dalje razgovore sa Moskvom nakon što je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je prva faza njegove operacije uglavnom završena i da će se sada fokusirati na region Donbasa koji se graniči sa Rusijom, koji ima promoskovske separatističke enklave.

Tagovi