Svijet

SERGEJ ŠOJGU SARAĐUJE SA CIA - POKRENUTA ISTRAGA?! Napeto u Kremlju, nestala iz javnosti još dva Putinova bliska čovjeka

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Krajem februara se pisalo da je Sergej Šojgu “skrajnut” iz užeg kruga Putina, kao i da je zbog rata u Ukrajini posrijedi “rekonstrukcija u vrhu ruske vlade”.

Izvor: Screenshot/Youtube/Ruptly

Nakon što se ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, nije pojavio u javnosti 12 dana usred rata u Ukrajini, mnogi su počeli da se pitaju šta se dešava sa Putinovom bliskim saradnikom, a pokrenute su i spekulacije o njegovom lošem zdravstvenom stanju. Nakon medijskih prozivki Šojgu se ipak pojavio u četvrtak na hitno zakazanoj video sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije.

Prije nego što će reagovati iz Kremlja pojavili su se navodi da je Šojgu "pod istragom ruske obavještajne službe“ kako je prenio terroralarm.org, stranica kojom upravlja grupa nezavisnih aktivista i novinara iz više zemalja a koja pokriva vojne vijesti i oblast terorizma. Kako navode, Šojgu je "pod istragom zbog moguće saradnje sa američkom Centralno obavještajnom agencijom (CIA).

Mediji su još krajem februara pisali da je Šojgu “skrajnut” iz užeg kruga Putina koji broji najmanje osam osoba. Kako se ističe, posrijedi je “rekonstrukcija u vrhu ruske vlade” te da Putin izbacuje one koji mu nisu lojalni. Instagram nalog Kremlja, kako su primijetili pojedini, više ne prati Šojgua i Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova. Takođe, nedavno je Ksenija Šojgu, ministrova ćerka, na društvenim mrežama pustila video sebe i svog sina Milana na kojem su odjeveni u bojama ukrajinske zastave.

Video urednica Mediazone, Aleksandra Dubrovskaja, pogledala je ove snimke i došla do zaključka: da Šojgu, iako se njegova slika u jednom trenutku pojavila u lijevom uglu ekrana, zapravo nije ni bio na ovom sastanku.

Osim Šojgua, primijećen je i nestanak iz javnosti Viktora Zolotova, načelnika ruske Nacionalne garde i jednog od najbližih savjetnika Putina. Poslednja njegova javna izjava datira od 15. marta kada je rekao “da ruska vojna operacija u Ukrajini nije išla onako brzo kako je Kremlj želio”, što je bilo najsnažnije priznanje Moskve da stvari ne idu po planu. Primjetan je i nestanak iz javnosti i Valerija Gerasimova, Načelnika ruskog Generalštaba.

Tagovi