Svijet

MAĐARSKA ODBILA PREDLOG UKRAJINE: Ne želimo da se uplićemo u rat!

Autor Anja Popov Izvor mondo.rs

Mađarska je odbila poziv Ukrajine koja je tražila da joj se dozvoli da isporuka oružja ide preko njene teritorije.

Izvor: youtube/screenshot/Al Jazeera English

Zvaničnici susjedne Mađarske su istakli da ne žele da ugrožavaju bezbijednost svojih građana. Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova je rekao da neće dozvoliti prelazak oružja preko njene teritorije.

Sijarto je rekao da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom samita EU „ponovio dva dobro poznata zahteva Ukrajine: dozvolu Mađarske da se snabdijeva oružjem preko njene teritorije i prestanak kupovine prirodnog gasa i nafte iz Rusije".

"Mađarska vlada neće pristati na ovo, jer ne želi da rizikuje živote i bezbijednost svog naroda i ne želi da plaća visoku cjenu rata", saopštio je Sijarto na svojoj Fejsbuk stranici. 

"Mi razumemo da su Ukrajina i ukrajinski narod najvažniji za predsjednika Ukrajine, ali nama je bezbijednost Mađara najbitnija. Sve ćemo uraditi da se Mađarska ne umiješa u ovaj rat, zato nećemo dozvoliti prelaz oružja preko naše teritorije. Te pošiljke mogu biti meta ruske vojske, i ne želimo da rizikujemo živote naših građana" istakao je on.

"Ne želimo da plaćamo cijenu rata. Stopiranje transporta prirodnog gasa iz Rusije bi vodilo ka nestašicama u Mađarskoj, zato nastavljamo da podržavamo energetske sankcije. Ne želimo da se uplićemo u rat" napisao je Sijarto.

Tagovi