Svijet

"OVO MOŽE DA IZAZOVE TREĆI SVETSKI RAT!" Lukašenko UPOZORIO - situacija je veoma ozbiljna i napeta!

Autor Anja Popov Izvor mondo.rs

Prošle nedelje je lider poljske vladajuće partije rekao da bi međunarodna mirovna misija trebalo da bude poslata u Ukrajinu i da joj se daju sredstva za odbranu.

Izvor: Shutterstock/Profimedia/Facebook/screenshot/General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko upozorio je da bi poljski predlog za raspoređivanje zapadnih mirovnih snaga u Ukrajini mogao da izazove "Treći svetski rat", prenosi Gardijan.

Lukašenko, koji je Rusiji dopustio da koristi belorusku teritoriju za slanje trupa u Ukrajinu, rekao je danas da će, ako se prihvati predlog Poljske, "to značiti Treći svetski rat".

"Situacija je vrlo ozbiljna i vrlo napeta", rekao je Lukašenko, prenosi Associated Press.

Podsetimo, na današnjem Samitu Lideri NATO su se dogovorili da pojačaju istočno krilo alijanse sa četiri borbene grupe u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Nakon zahteva Zelenskog koji je tražio neograničenu vojnu pomoć, Jens Stoltenberg mu je odgovorio: "Na zemlji ćemo imati više trupa na istoku krila, u vazduhu ćemo imati više aviona, a na moru imaćemo brodove, mornaricu i podmornice, saglasni smo da pojačamo pomoć Ukrajini".

"Danas smo se dogovorili da podržimo Ukrajinu i u sajber prostoru da je zaštitimo od napada, hemijskih, radioloških i ostalih. Spremni smo da uradimo sve da pomognemo Ukrajini. Imamo odgovornost da sukob ne eskalira", rekao je Stoltenberg.

Prošle nedelje je lider poljske vladajuće partije rekao da bi međunarodna mirovna misija trebalo da bude poslata u Ukrajinu i da joj se daju sredstva za odbranu. Nekoliko zapadnih zemalja je reklo da neće rasporediti svoje trupe u Ukrajinu.

Vladimir Putin je na početku ruske invazije na Ukrajinu upozorio da bi svako strano mešanje u vojnu akciju Moskve izazvalo trenutni odgovor Rusije koji će dovesti do "posledica koje nikada niste videli u svojoj istoriji".

Tagovi