Uživo

RAT U UKRAJINI UŽIVO: Putin gubi važnu teritoriju! Oglasio se šef ruske vojske - imaju dvije opcije! Bajden zaprijetio

Pratite najnovije vijesti iz Rusije i Ukrajine iz minuta u minut!

Izvor: Profimedia

Punih mjesec dana traju sukobi Rusije i Ukrajine, i ratu se ne nazire kraj sve dok obje strane ne budu bile spremne za pregovore. 

Detaljan izveštaj prethodnog dana čitajte u našem blogu uživo od 24. marta

22:22

Makron: Nema razloga da prihvatimo plaćanje gasa u rubljama

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da nema razloga da Francuska prihvati zahtjev Rusije da plaća ruski gas u rubljama.

Markon je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da dokumenti pokazuju da je zabranjeno postavljati takve zahtjeve za plaćanje u rubljama, prenosi Rojters ne precizirajući o kakvim dokumentima je riječ.

21:33

Demonstranti u Varšavi tražili od Bajdena i NATO više oružja za Ukrajinu

Predsjednik SAD Džozef Bajden stigao je iz Žešova na jugu Poljske u Varšavu gdje je nekoliko hiljada demonstranata tražilo danas od SAD i NATO hitnu isporuku više oružja za Ukrajinu i uspostavljanje zone bez letova nad Ukrajinom.

Demonstracije ispred Palate kulture i nauke u centru poljske prijestonice organizovane su upravo prigodom dvodnevne posjete američkog predsjednika da njega i lidere zemalja članica NATO i zapadnih zemalja upozore da njihova obećanja neće pomoći Ukrajini da pobijedi u ratu već konkretno oružje, i to isporučeno hitno.

20:26

Rusi gube kontrolu nad Hersonom

Ruske snage više nemaju potpunu kontrolu nad Hersonom, prvim velikim ukrajinskim gradom koji su snage ruskog predsjednika Vladimira Putina uspjele da zauzmu u okviru invazije, izjavio je u petak visoki zvaničnik Pentagona.

Ukrajinske snage se sada navodno žestoko bore u Hersonu i potiskuju ruske trupe tamo, čime je ovaj strateški važan lučki grad ponovo postao "sporna teritorija", rekao je zvaničnik novinarima tokom brifinga. To je u suprotnosti sa saopštenjem koje je u petak objavio general-major Sergej Rudskoj, načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba ruske vojske, koji je tvrdio da je oblast Herson "pod punom kontrolom".

19:41

Ruska vojska: 1.351 vojnik ubijen u Ukrajini, a 3.825 ranjeno

Ruska vojska saopštila da je 1.351 vojnik ubijen u Ukrajini, a 3.825 ranjeno, što je prva značajnija informacija o žrtvama od 2. marta, piše CNN.

Procjene SAD, Ukrajine i NATO-a procjenjuju gubitke ruskih trupa na mnogo veće. Dva visoka vojna zvaničnika NATO procjenila su da je broj ruskih vojnika poginulih u Ukrajini između 7.000 i 15.000. Drugi američki zvaničnici slično procjenjuju ruske gubitke - između 7.000 i 14.000 poginulih ruskih vojnika, ali su izrazili „nisko povjerenje“ u te procjene.

"Nažalost, tokom specijalne vojne operacije došlo je do gubitaka među našim redovima. Do danas je poginuo 1.351 vojnik, 3.825 je povrijeđeno. Država će preuzeti odgovornost za izdržavanje porodica, podizanje djece, za punu otplatu kredita i rješavanje stambenog pitanja", rekao je prvi zamjenik načelnika Generalštaba oružanih snaga Ruske Federacije general-pukovnik Sergej Rudskoj.

18:46

Počeo sastanak Dude i Bajdena

Poljski i američki predsjednici Andrej Duda i Džo Bajden počeli su razgovore u poljskom gradu Žešovu, nedaleko od ukrajinske granice, objavila je večeras poljska nacionalna. Sastanak je odložen za više od dva sata, jer je avion poljskog lidera morao prinudno da sleti u Varšavu.

18:45

Švajcarska uvodi nove sankcije Rusiji

Švajcarska je usvojila dodatne sankcije Rusiji u skladu sa najnovijim paketom sankcija Evropske unije, saopštio je danas Federalni savet Švajcarske.

Današnja odluka Federalnog savjeta znači da je Švajcarska uskladila mjere sa onima koje je EU uvela 9. i 15. marta kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, prenio je CNN.

Švajcarska je 16. marta već usvojila proširenu listu ljudi i subjekata koji podležu finansijskim sankcijama koje je uvela EU, navodi se u saopštenju Savjeta.

Ta zemlja je uvela zabrane vezane za energetski i finansijski sektor, kao i za sektor luksuzne robe, robe od gvožđa i čelika, stoji u saopštenju.

18:13

Medvedev o trgovini energentima

Dmitrij Medvedev, koji je bio predsjednik Rusije od 2008. do 2012. i trenutno je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, tvrdi da je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da pređe na rublje u svojoj trgovini energentima sa zapadnim kupcima "savršeno logična, pošto je Moskva nema druge opcije" u ovim okolnostima.

"Ugasili su korespondentne račune našim poslovnim bankama, onemogućili obračune u dolarima i eurima i isključili banke sa sankcione liste od SVIFT-a, barem neke od njih. Šta su mislili da ćemo da uradimo?", upitao je retorički ruski političar.

Govoreći o planovima za postepeno ukidanje ruske energije koje su izrazile neke evropske nacije, Medvedev je istakao da je, kratkoročno gledano, takav scenario malo vjerovatan, jer bi to imalo razorne posledice po samu Evropu. Zvaničnik je tvrdio da su SAD, koje su prije svega bile daleko manje zavisne od ruskih snabdijevanja energentima, osjećale teret već nakon svoje odluke da prestanu da kupuju rusku naftu. Prema Medvedevu, rastuće cijene na benzinskim pumpama u Americi, sa cijenama goriva "trenutno rekordno visokim", narušiće rejtinge američkog predsjednika Džoa Bajdena.

18:11

Ruskog komandanta ubili njegovi vojnici?

Ruskog komandanta brigade navodno su namjerno ubili njegovi vojnici nakon što je njihova jedinica pretrpjela velike gubitke u Ukrajini, rekao je neimenovani zapadni zvaničnik novinarima Skaj njuza.

Pukovnika kog su imenovali kao Jurij Medvedev, komandanta 37. mehanizovane brigade, njegovi vojnici su navodno pregazili tenkom, dodao je zvaničnik.

"Komandanta brigade ubili su sopstveni vojnici. Smatramo da je razlog gubici koje je ta brigada pretrpjela u ratu. Smatramo da je namjerno ubijen, odnosno da je namjerno pregažen tenkom", rekao je on za Skaj njuz.

Na mrežama kruže i navodne fotografije ubijenog ruskog komandanta, ali nije bilo potvrda zvaničnih izvora Rusije o ovome.

18:09

Bajden se obratio američkim vojnicima u Poljskoj

Američki predsjednik Džo Bajden, koji je nedavno stigao u Poljsku, obratio se američkim vojnicima stacioniranima u toj zemlji.

"Ukrajinci su pokazali da imaju kičmu. Pogledajte kako su hrabri... Žene, mladi ljudi, izlaze pred tenkove i govore "ne odlazim, ostajem ovdje". Nevjerovatni su", rekao je Bajden američkim vojnicima.

18:08

UN: Do sada u sukobima u Ukrajini nastradalo više od 1.000 civila

UN su u poslednjem izvještaju naveli da je 1.081 civil do sada nastradao u sukobima u Ukrajini, dok je 1.707 povrijeđeno.

18:08

Poginula ruska novinarka u Ukrajini

Oksana Baulina, novinarka nezavisnog ruskog izdanja Insajder, ubijena je dok je izvještavala iz Ukrajine, potvrdio je njen poslodavac.

Prema agenciji za koju je radila, Baulina je bila u Kijevu i snimala uništavanje glavnog grada Ukrajine kada su je, kako se navodi, ubile ruske snage koje su učestvovale u granatiranju. Dvije osobe koje su tada bile sa Baulinom su hospitalizovane, dok je jedan civil poginuo. Baulina je snimala u Podilskom okrugu grada.

16:43

Zaharova o glasanju u UN

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharove komentarisala je glasanje u UN o ruskom nacrtu rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

"Ruski dokument je između ostalog sadržao: zahtjev da se obezbijedi sveobuhvatna zaštita civila i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i poziv na uspostavljanje gumenih koridora za bezbjednu evakuaciju civila, uključujući i strance", rekla je Zaharova.

16:43

Zvanični Katar o ruskim energentima u Evropi

Ministar energetike Saad al Kabi, koji je i predsjednik i izvršni direktor državne kompanije "QatarEnergy", istakao je da "od 30 do 40 odsto ukupnog obima gasa koji se isporučuje na svjetsko tržište - dolazi iz Rusije".

EU je uvela ekonomske sankcije Moskvi zbog sukoba u Ukrajini i najavila da će ove godine krenuti ka postepenom smanjenju potrošnje ruskog prirodnog gasa. Više od 40 odsto uvoza gasa u EU dolazi iz Rusije. Međutim, Al Kabi je rekao da Katar neće uvoditi sankcije ruskom sektoru nafte i gasa, ističući da "energetika treba da ostane van politike". Prema riječima ministra, Katar neće stati ni na čiju stranu u ukrajinskoj krizi, prenosi "Russia Today".

16:15

Oglasio se šef ruskog pregovaračkog tima

Šef ruskog pregovaračkog tima sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je danas da ruska strana insistira na "sveobuhvatnom sporazumu" sa Ukrajinom, gdje bi, pored neutralnog statusa Ukrajine i bezbjednosnih garnacija, bile unijete i stavke koje su od vitalnog značaja za Rusku Federaciju.

"Malo je vjerovatno sklapanje sporazuma sa Kijevom bez demilitarizacije, denacifikacije, priznanja Krima i Donbasa", rekao je Medinski.

16:14

Predsjednik Poljske nije stigao na sastanak sa Bajdenom

Avion poljskog predsjednika Andžeja Dude je prinudno sletio u Varšavu, potvrdio je šef kabineta predsjednika Poljske. Poljski predsjednik je pomenutim avionom letio ka gradu Žešovu, gdje je trebalo da se sastane sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom.

"Došlo je do prinudnog slijetanja aviona sa predsjednikom Dudom u njemu. Avion se vratio u Varšavu", rekao je šef kabineta poljskog predsjednika Jakub Kumoč.

14:59

Svjetski lideri o Trećem svjetskom ratu

Svjetski lideri se "spremaju da Rusija započne Treći svjetski rat" nakon nuklearne prijetnje.

Svjetski lideri navodno sastavljaju "planove za vanredne situacije" u slučaju da Vladimir Putin odluči da upotrijebi smrtonosno hemijsko ili nuklearno oružje u Ukrajini. Bijela kuća je tiho okupila takozvani "tigrov tim" zvaničnika nacionalne bezbjednosti da skiciraju scenarije o tome kako će Sjedinjene Države i njihovi saveznici da reaguju ako dođe do Trećeg svjetskog rata, navodi Njujork tajms.

14:47

Bajden stigao u Poljsku

Američki predsjednik Džo Bajden upravo je stigao u poljski grad Žešov. Planirano je da se sastane sa poljskim predsjednikom, ali i sa izbjeglicama iz Ukrajine koji su od rata pobjegli u susjednu Poljsku.

14:46

Putin osudio zabranu Dostojevskog

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, čestitao je danas ruskim radnicima u kulturi praznik Dan radnika u kulturi.

"Prije svega, želio bih da čestitam vama i svim vašim kolegama Dan radnika u kulturi. Ovaj praznik slavimo u čast ogromne armije ljudi, pravih poklonika koji su svoje živote posvetili ruskoj kulturi", rekao je Putin obraćajući se ruskim laureatima tradicionalnih predsjedničkih nagrada iz oblasti književnosti, umjetnosti i kulture.

14:27

Oglasio se Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski oglasio se na svom Telegram nalogu i kazao da je Ukrajina bila lijepa prije početka rata.

"Ukrajina je bila lijepa. Ali i sada će biti dobro, jer ovo je naš narod. Velika Ukrajina. Odličan projekat oporavka. Zbog naroda. Za razvoj naše zemlje i cijele Evrope", rekao je Zelenski.

14:26

Kremlj: Putin naložio energetskom gigantu Gaspromu da pređe na plaćanje u rubljama

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je ruskom državnom energetskom gigantu Gaspromu da pređe na plaćanje u rubljama, izjavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Upitan u konferencijskom pozivu sa novinarima da li će Rusija nastaviti da isporučuje gas u EU ako evropske zemlje odbiju da plate u rubljama, Peskov je rekao: "Gasprom je dobio instrukcije od ruskog predsjednika da prihvati plaćanje u rubljama".

13:48

Ukrajinci u Harkovu gađani granatama dok su primali humanitarnu pomoć?

Na snimku se vidi kako su civili koji navodno primaju humanitarnu pomoć u Harkovu, u Ukrajini, pogođeni nečim što izgleda kao ruske granate.

Poštansko odjeljenje Nove pošte u Harkovu prikazano na snimku, potvrđeno lokacijom Gugl mapa, postalo je centar za "isporuku humanitarne pomoći dobrotvornim organizacijama i borcima dobrovoljcima... u Ukrajini".

12:27

Džonson i Si Đinping razgovarali o Ukrajini

Britanski premijer, Boris Džonson, i predsednik Kine, Si Đinping, razgovarali su o situaciji u Ukrajini. Za sada nisu poznati detalji razgovora.

12:21

Mađarska odbila predlog Ukrajine

Mađarska je odbila poziv Ukrajine koja je tražila da joj se dozvoli da isporuka oružja ide preko njene teritorije.

"Mađarska vlada neće pristati na ovo, jer ne želi da rizikuje živote i bezbjednost svog naroda i ne želi da plaća visoku cijenu rata", saopštio je Sijarto na svojoj Fejsbuk stranici.

12:21

Ugledni Rusi okreću leđa Putinu?

Iako je ostavka Putinovog savetnika Anatolija Čubajsa podigla prašinu na međunarodnom planu, ovo nije prvi put da je istaknuti ruski građanin napustio svoju funkciju nakon što je počela invazija na Ukrajinu.

Čubajs (66), dugogodišnji član užeg kruga predsjednika Vladimira Putina, podnio je ostavku zbog invazije na Ukrajinu i napustio zemlju i ne planira da se vrati. Gotovo tri decenije obavljao je visoke političke funkcije. Bio je Putinov specijalni izaslanik za održivi razvoj i klimatske promjene i jedan od glavnih arhitekata ekonomskih reformi Borisa Jeljcina 1990-ih, piše AP.

12:20

Pojavilo se misteriozno oružje u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije pokazalo je Iskanderove udare na, kako tvrde, bazu ukrajinskih oružanih snaga za obuku stranih plaćenika. Iskander je balistički raketni sistem kratkog dometa. Njegov domet je više od 400 kilometara.

Na snimku se vidi lansiranje krstarećih raketa R-500 iz sistema Iskander-M, a tvrdi se da je raketa pogodila zgradu u kojoj se nalazila ukrajinska legija stranaca i koja je bila baza za njihovu obuku, RIA Novosti izveštaji.

12:20

Oglasio se Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, rekao je da su Rusiji na Zapadu objavili totalni, hibridni rat.

"Danas nam je objavljen pravi hibridri rat, totalni rat. Ovaj termin, koji je koristila Hitelrova Njemačka, sada koriste mnogi evropski političari kada kažu šta žele da urade sa Ruskom federacijom", rekao je Lavrov. Kako je dodao, ciljevi nisu sakriveni.

11:22

Erdogan planira da priča sa Putinom do kraja nedjelje

Turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan rekao je da planira da krajem nedjelje telefonom razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o rezultatima samita NATO u Briselu.

11:22

Ukrajinski grad Černigov opkoljen ruskim snagama?!

Sjeverni ukrajinski grad Černigov je opkoljen od strane ruskih snaga, rekao je jutros regionalni guverner prema izvještajima Rojtersa.

"Grad je uslovno, operativno opkoljen neprijateljem", rekao je guverner Vjačeslav Čaus na nacionalnoj televiziji i dodao da je grad bio pod vatrom artiljerije i ratnih aviona.

11:21

300 ljudi poginulo u napadu na pozorište u Marijupolju?

Lokalni zvaničnici u opkoljenom gradu Mariupolju saopštili su da je poznato da je najmanje 300 ljudi poginulo u bombardovanju Dramskog pozorišta 16. marta.

Vjeruje se da se oko 1.300 sklonilo zgradu, dok je samo 150 preživjelih izašlo iz ruševina odmah nakon napada.

Izvori su rekli da se većina ljudi u pozorištu skrivala od granatiranja ispod bine i da im ruševine blokiraju izlaz.

10:39

Najavljen energetski sporazum Evropske unije sa SAD!

Sporazum će omogućiti da SAD obezbijede EU najmanje petnaest milijardi kubika gasa, a vijest o potpisivanju sporazuma prenijeli su svjetski mediji. SAD i EU prethodno su najavile veliki dogovor o tečnom prirodnom gasu, u pokušaju da smanje oslanjanje Evrope na rusku energiju. Sam sporazum bi omogućio da SAD obezbijede EU najmanje petnaest milijardi kubika prirodnog gasa, poznatog kao LNG, do kraja 2022. godine.

10:15

Ruska centralna banka uvela nove sankcije Zapadu

Kao odgovor na zamrzavanje dijela novčanih rezervi Rusije, koje su obuhvatile sankcije Zapada, zbog rata u Ukrajini, ruska Centralna banka primijenila je kontra mjeru, i tako uvela ograničenje kretanja sredstava državama koje su joj uvele sankcije.

"Pored toga, isplate korporativnog duga ruskih kompanija i javnog duga dužnicima iz zemalja koje podržavaju sankcije Rusiji vršiće se samo uz dozvolu vladine komisije. To jest, kao odgovor na zamrzavanje dijela ruskih rezervi. Rusija je takođe uvela ograničenja u kretanju sredstava koja bi mogla da se prenesu neprijateljskim zemljama za uporedivu sumu", navodi se u saopštenju Banke Rusije.

10:06

Bajden traži da se Rusija isključi iz G20

Predsjednik Amerike smatra da Rusija treba da se isključi iz G20, ali zna da je to odluka cijele organizacije, ne samo njegova. Dodao je i da smatra da Ukrajina treba da učestvuje kao posmatrač.

"Ako ste Putin vi mislite da će Evropa pući za mjesec ili dva, ali je potrebno da budemo potpuno ujedinjeni i to će donijeti rezultate" rekao je on. Više informacija o njegovom obraćanju pročitajte ovdje.

9:29

Ukrajina povratila položaje na oko 35 kilometara od Kijeva

Ukrajinske snage ponovo su zauzele gradove i odbrambene položaje na oko 35 kilometara istočno od Kijeva, navode britanske obavještajne službe, prenosi Gardijan.

Ukrajinski kontranapadi i ruske snage koje se povlače, omogućili su Ukrajini da ponovo zauzme gradove i odbrambene položaje do 35 kilometara istočno od Kijeva, precizira se u saopštenju britanskog ministarstva odbrane.

9:17

Oglasio se Evropski savjet o ratu u Ukrajini i prijemu Ukrajine u EU

Evropski savjet je 24. marta objavio dokument sa zaključcima ove organizacije o akcijama ruske vojske u Ukrajini.

"Evropska unija stoji uz Ukrajinu i njen narod, a Evropski savjet ponovo potvrđuje Versajsku deklaraciju, priznajući evropske težnje i evropski izbor Ukrajine, kako je navedeno u Sporazumu o pridruživanju. Evropski savjet ponavlja svoj poziv Komisiji da dostavi svoje mišljenje u skladu sa relevantnim odredbama Ugovora", navodi se u dokumentu.

8:31

"Sankcije neće uticati na Moskvu"

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je rekao da je "budalasto" da ljudi vjeruju da će zapadne sankcije protiv ruskih biznismena imati ikakav uticaj na Moskvu.

Zapad je nametnuo niz sankcija Rusiji, među kojima i posebne za milionere biznismene za koje se vjeruje da su u neposrednoj blizini Vladimira Putina.

"Hajde da postavimo pitanje: da li je iko od tih biznismena imao uticaj na državnu vlast? Reći ću vam otvoreno - ne", naveo je on.

Izvor: Profimedia

7:53

Obavještajne službe: Rusija ima dva nova problema

Britanske obavještajne službe navode da ruska vojska ima problem sa lancem snabdijevanja zbog ofanzivnih akcija ukrajinske vojske, dok je neimenovani zvaničnik Pentagona upozorio na potez Rusije koji bi mogao da ima katastrofalne posledice.

Pročitajte kakve probleme ima ruska vojska.

7:16

Zelenski Evropi poručio da je "zakasnila"

Ukrajinski predsjednik se obratio na Fejsbuk profilu, zahvalio Evropi na pomoći ali poručio i da je "zakasnila". Volodimir Zelenski kazao je da rata u Ukrajini možda ne bi bilo da su "na vrijeme uvedene sankcije Rusiji".

Ukratko

  • Mjesec dana sukoba
  • Zelenski rekao Evropi da je zakasnila
učitaj još +