Svijet

PUTIN DOŽIVEO NOVI PORAZ, UN USVOJILE NOVU REZOLUCIJU! Samo 5 država bilo protiv - Kina nije stala na stranu Rusije!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Rezolucija žali zbog "strašnih humanitarnih posledica" ruske agresije.

Izvor: YouTube/printscreen/NBC News

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je ponovo velikom većinom odobrila rezoluciju kojom se Rusija okrivljuje za humanitarnu krizu u Ukrajini. UN su pozvale na hitan prekid vatre i zaštitu miliona civila i domova, škola i bolnica koji su ključni za njihov opstanak.

Za rezoluciju je u četvrtak glasalo 140 prema 5, a samo su se Belorusija, Sirija, Severna Koreja i Eritreja pridružile Rusiji u protivljenju toj odluci. Uzdržano je bilo 38, uključujući Kinu.

Rezolucija žali zbog "strašnih humanitarnih posledica" ruske agresije za koju se kaže da je "u razmerama koje međunarodna zajednica decenijama nije videla u Evropi". Izražava žaljenje zbog ruskog granatiranja, vazdušnih napada i "opsade" gusto naseljenih gradova, uključujući i južni grad Marijupolj, i zahteva nesmetan pristup humanitarnoj pomoći.

Glasanje je bilo skoro potpuno isto kao i za rezoluciju od 2. marta koju je usvojila skupština kojom se zahteva hitan prekid vatre i povlačenje trupa Rusije. Zahteva se zaštita za sve civile i infrastrukturu koja je neophodna za njihov opstanak. Tada je u glasanju 141 bilo "za", i 5 "protiv", uz 35 uzdržanih. Rusija je osudila rezoluciju kao "antirusku".