NEPOZNATI DETALJI POSJETE BRISELU

"ZVIJER" ČUVA BAJDENA, LIMUZINA MOŽE DA ISPALI RUČNU BOMBU: Tajne službe iz gepeka drže sve na nišanu

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Dolazak Džoa Bajdena u Brisel podrazumijeva širok spektar bezbjednosnih mjera.

Izvor: Profimedia/BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Američki predsjednik Džo Bajden doputovao je sinoć u dvodnevnu posjetu Briselu tokom koje će učestvovati na samitima NATO i EU. Širok spektar bezbjednosnih mjera koje zahtjeva posjeta lidera jedne od najvećih svjetskih sila košta enormne iznose, prenosi Brisel tajms.

Prema izvještaju belgijskog lista Het Laatste Nieuws, Bajdenov brzi obilazak grada uključuje pratnju od čak 50 vozila i 500 do 1.000 članova osoblja, a koštaće nevjerovatnih 6,8 miliona eura. To bi značilo 142.080 na sat ili 2.368 u minuti.

U belgijsku prijestonicu je stigao Air Force One. Riječ je o Boingu 747 sa kancelarijom, restoranom i teretanom, koji je sletio u bazu Melsbruk u srijedu uveče. Identičan avion je letio pored pravog Air Force One-a da bi obmanuo potencijalne teroriste, navodeći ih na pogrešan trag.

Vazdušni saobraćaj u Zaventemu i Melsbruku bio je zatvoren nekoliko minuta prije i posle slijetanja. Belgijski premijer Aleksandar De Kru dočekao je Bajdena na pisti.

Među 50 vozila koja su ga pratila bilo je i vozilo hitne pomoći. Glavno vozilo, koje je takođe imalo svog "blizanca“, je Cadillac One, poznat kao Zvijer. Blindirana limuzina vrijedna milion eura štiti predsjednika i njegovu pratnju od hemijskih napada i raketa i ima mogućnost da ispali ručnu bombu. Limuzine prate druga vozila, među kojima su terenci Tajne službe sa otvorenim gepekom, koji omogućavaju agentima da pucaju kad god i gdje god je potrebno.

Dio belgijske prijestonice bio je hermetički zatvoren, što je uticalo na tok saobraćaja. Briselski prsten i put E40 su ispražnjeni da bi američki predsjednik mogao da prođe. Prošli su do američke ambasade, gdje je odsjeo i sam predsjednik, dok je njegova pratnja bila smještena u hotelu. 

Bajdenova poslednja posjeta Briselu bila je u junu 2021, kada se obratio NATO-u. Za njegovu posjetu tada su bila pripremljena tri helikoptera i 2.000 policajaca, dok su restorani i prodavnice u blizini zgrada NATO i američke ambasade morali biti zatvoreni osim ako vlasnici ne pristanu da njihovi kupci uđu u pratnji policije. Vjerovatno će tako biti i ove godine, piše Het Laatste Nieuvs. Bajden u petak napušta Brisel i putuje u Poljsku.

Tagovi