Svijet

"PAKLENI" PLAN ZAPADA DA SE OBOGALJI RUSKA EKONOMIJA! Poljaci ovo zahtijevaju po svaku cijenu, a sve zavisi od Bajdena

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Zvanična Poljska u utorak je saopštila da je američkim zvaničnicima predložila da Rusija bude isključena iz grupe velikih svjetskih ekonomija G20.

Izvor: YouTube/Printscreen/E-kolo.pl Portal Miejski

Poljski ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju, Pjotr Novak, rekao je u saopštenju da je o tome razgovarao na sastancima održanim u Vašingtonu prošle nedjelje i da je dobio pozitivan odogovor, te da bi se plan isključenja Rusije iz G20 mogao realizovati uspješno, prenio je Rojters.

"Tokom sastanka i sa američkom sekretarkom za trgovinu, Ðinom Raimondo, dali smo predlog da se Rusija isključi iz G20, što je naišlo na pozitivan odgovor i odobrenje, a stvar treba predati predsjedniku SAD Bajdenu", rekao je Novak novinarima u Varšavi.

Mediji su izvijestili da još uvijek nema odgovora iz američkog ministarstva trgovine po ovom pitanju. Nadovezujući se na izjavu poljskog ministra, mediji su prenijeli riječi jednog anonimnog izvora bliskom vrhu vlasti u SAD koji je rekao da je Rusija prekršila međunarodne norme, i da bi zbog toga trebalo da ima posledica po njeno poslovanje u multilateralnim forumima.

Grupa 20 ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta "G20" glavno je mjesto za međunarodnu ekonomsku i finansijsku saradnju. Ugled grupe je tokom prethodne decenije znatno porastao, a analitičari je prepoznaju kao faktor koji ima značajan globalni uticaj. Ostaje otvoreno pitanje koliko bi se loše finansijski na Rusiju odrazilo ako bi bila izbačena iz ove grupacije koja u svom članstvu ima sve najbogatije i najrazvijenije zemlje svijeta.

Podsjetimo, ratu u Ukrajini počeo je 24. februara akcijom ruske vojske koju je autorizovao predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Tagovi