Svijet

SAD I NATO U STRAHU, JOŠ JEDNA ZEMLJA KREĆE U NAPAD NA UKRAJINU?! Borbene jedinice spremne, "Putinu je potrebna podrška"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Zvaničnici navode da ova zemlja već preduzima neke korake koji ukazuju da će to učiniti.

Izvor: Facebook/screenshot/General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Profimedia

SAD i NATO vjeruju da bi Bjelorusija "uskoro" mogla da se pridruži Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine, kažu američki i NATO zvaničnici za CNN, i da zemlja već preduzima neke korake koji ukazuju da će to učiniti. Sve je veća vjerovatnoća da će Bjelorusija ući u sukob, rekao je u ponedjeljak vojni zvaničnik NATO-a.

"Putinu je potrebna podrška. Svaka pomoć bi mu dobro došla", objasnio je zvaničnik. Izvor iz bjeloruske opozicije rekao je da su bjeloruske borbene jedinice spremne da uđu u Ukrajinu u narednih nekoliko dana, snage su spremne za raspoređivanje.

Visoki obavještajni zvaničnik NATO-a je rekao da alijansa ocjenjuje da bjeloruska vlada "priprema okruženje da opravda bjelorusku ofanzivu na Ukrajinu". Bjelorusija je prošlog mjeseca glasala za nove ustavne reforme koje sada omogućuju zemlji da ima nuklearno oružje, čineći je potencijalnom lansirnom rampom za svog najjačeg saveznika Rusiju, iako su američki zvaničnici naglasili za Si-En-En da još nisu vidjeli nikakve dokaze da Rusija pokreće nuklearno oružje ili se sprema za to.

Izvori su naglasili da do danas nema naznaka da Bjelorusija trenutno učestvuje u borbama u Ukrajini, a visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da Pentagon nije vidio "nikakve naznake da se Bjelorusi spremaju da pređu u Ukrajinu ili da su sklopili bilo kakve dogovore da to urade".

"Ne radi se o tome šta Lukašenko želi. Postavlja se pitanje: da li Putin želi još jednu nestabilnu zemlju u regionu? Umiješanost bi destabilizovala Bjelorusiju", objasnio je zvaničnik.

Zvaničnik nije želio da precizira kako bi Bjelorusija mogla da interveniše u ratu, ali je rekao da ima smisla da Rusija pokuša da odsiječe vojnu pomoć NATO-a koja dolazi u Ukrajinu sa njene zapadne granice, prenio je CNN.