Svijet

NATO U STRAHU OD BJELORUSIJE! ČEKA SE LUKAŠENKOV POTEZ: Putin jača ofanzivu, situacija bi mogla da eskalira?

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

NATO zvaničnik kaže da bi rat u Ukrajini mogao da se pretvori u dugotrajno iscrpljivanje obje strane u sukobu, ali da neće biti pobjednika.

Izvor: YouTube/Screenshot/euronews (in English)/Profimedia

NATO je zabrinut zbog dešavanja u Ukrajini i mogućnosti da bi Bjelorusija mogla da se priključi ruskoj invaziji. Pridruživanje Bjelorusije bi omogućilo Moskvi da postavi nuklearno oružje na svoju teritoriju, rekao je visoki zvaničnik NATO-a koji je govorio pod uslovom anonimnosti, prenio je Gardijan.

"Bjeloruske vlasti pripremaju teren za opravdavanje bjeloruske ofanzive na Ukrajinu i za brzo razmještanje ruskog nuklearnog naoružanja na njenoj teritoriji. Ukrajinski zvaničnici su već javno upozorili da bi Minsk mogao da se umiješa u rat, ali iako je Bjelorusija dozvolila ruskim trupama da koriste svoju teritoriju za kopnene i vazdušne operacije, NATO do sada nije vidio nikakve dokaze da su same bjeloruske trupe bile direktno uključene u rat u Ukrajina", rekao je zvaničnik NATO-a.

Zvaničnik alijanse je rekao da je cio ukrajinski rat bio na ivici ćorsokaka u smislu da ukrajinske snage sprečavaju ruske trupe da ostvare značajan napredak na terenu, dok istovremeno Rusi ne odustaju od svojih operacija.

"Ako već nije stigao do mrtve tačke, sigurno joj se brzo približava. Realnost na terenu je da nijedna strana nema prednost nad drugom. Iako u protekle dvije nedjelje nije bilo značajnog napretka Rusije, čini se da Putin nije spreman da prizna neuspjeh, dodao je on.

Rat u Ukrajini bi mogao da se pretvori koje uključuje ogromne ljudske i infrastrukturne gubitke, rekao je zvaničnik.

"Nijedna strana ne može da pobijedi i nijedna strana neće kapitulirati“, zaključio je on.