Svijet

BJELORUSIJA NAPADA UKRAJINU?! Dramatično upozorenje iz NATO-a, "Došlo bi do raspoređivanja ruskog nuklearnog oružja"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Predstavnik NATO-a je kazao da se NATO savez boji da bi Bjelorusija mogla da se pridruži Rusiji.

Izvor: Facebook/screenshot/General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Profimedia

Bjelorusija, blizak saveznik Rusije, može uskoro napasti Ukrajinu. Istovremeno, Bjelorusija se sprema da dozvoli Rusima da rasporede na njenoj teritoriji nuklearno oružje, navodi visoki zvaničnik NATO-a, a prenosi Gardijan.

Predstavnik NATO-a je kazao da se NATO savez boji da bi Bjelorusija mogla da se pridruži Rusiji u napadu na Ukrajinu. "Bjeloruska vlada priprema atmosferu koja bi opravdala bjeloruski napad na Ukrajinu i momentalno raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji", naveo je zvaničnik.

Na drugoj strani ukrajinski zvaničnici već neko vrijeme upozoravaju da bi Bjelorusija mogla da se pridruži ratu. Iako je Bjelorusija dozvolila ruskim trupama da koriste njenu teritoriju za pokretanje operacija sa zemlje i vazduha, NATO do sada nije naišao na dokaze da su bjeloruske trupe direktno učestvovale u napadima na Ukrajinu.

"Ne kažem da će sutra rasporediti nukelarno oružje u Bjelorusiji. Mislim na to da preduzimaju političke korake da mogu da prime nuklearno oružje ako takva odluka bude donijeta", naveo je NATO zvaničnik, a preneo Gardijan.

On je dodao da je konflikt u Ukrajini na ivici da uđe u fazu u kojoj nikakav napredak ka miru ne može biti napravljen, jer nijedna od strana nema prednost u odnosu na drugu. Kako je kazao problem sa takvim ishodom je taj što će voditi ka dugotrajnim borbama čija će posledica biti gubitak mnogih života.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je njegova zemlja presrela projektil ispaljen prije par dana iz Ukrajine, ali da će se oduprijeti, kako je nazvao, pokušajima svoju zemlju uvuče u sukob. Lukašenko je rekao da je raketu presrela i uništila Bjelorusija uz rusku pomoć u oblasti Pripjata, blizu ukrajinske granice.

"Upozorio sam vas da će nas gurnuti u ovu operaciju, u ovaj rat", rekao je Lukašenko bjeloruskim vojnicima, prenijela je tada državna novinska agencija BelTA.