Svijet

"POKAZAĆEMO IM ONO ŠTO NIKADA NISU VIDJELI!" Oglasili se sirijski plaćenici - čekamo uputstva i spremni smo za rat!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Sirija je najbliži saveznik Rusije na Bliskom istoku, a intervencija Moskve u sirijskom ratu 2015. pokazala se odlučujućom.

Izvor: Profimedia

Nabil Abdalah, komandant paravojnih Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF), rekao je da je spreman da iskoristi stručnost u borbi stečenu tokom sirijskog rata kako bi pomogao Rusiji, razgovarajući za Rojters telefonom iz sirijskog grada Sukajlabija.

"Kada dobijemo uputstva od sirijskog i ruskog rukovodstva, vodićemo ovaj pravedni rat", rekao je Abdalah 14. marta, četiri dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin dao zeleno svijetlo za 16.000 dobrovoljaca sa Bliskog istoka da se rasporede u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Ne plašimo se ovog rata i spremni smo za njega kada stignu uputstva da se pridružimo. Pokazaćemo im ono što nikada nisu vidjeli... Vodićemo ulične ratove i (primjenjivati) taktiku koju smo stekli tokom naših bitaka u kojima su pobijedili teroristi u Siriji", dodao je on.

Sirija je najbliži saveznik Rusije na Bliskom istoku, a intervencija Moskve u sirijskom ratu 2015. pokazala se odlučujućom u pomoći predsjedniku Bašaru al Asadu da pobijedi pobunjeničke snage u enklavama širom većeg dijela zemlje.

NDF je izašao iz pro-Asadovih milicija na početku sirijskog rata i borio se u ofanzivama koje su zauzele neke od enklava koje su držali pobunjenici, uz rusku vazdušnu podršku. Sada u velikoj mjeri demobilisan, NDF broji desetine hiljada, kažu stručnjaci za Siriju, potencijalno veliki broj regruta za Rusiju ako se rat u Ukrajini oduži.

Kako se navodi, ministarstvo nije odgovorilo na zahtjev za komentar da li Rusija namjerava da izda uputstva za raspoređivanje boraca NDF-a i da li je do sada regrutovan neki borac NDF-a, prenosi Rojters.