Svijet

PUTINOVA "MRTVA RUKA", NAJSTRAŠNIJI NUKLERANI SISTEM OD KOGA STRAHUJE ZAPAD: Razvijen za vrijeme SSSR-a, evo kako radi

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Perimetar, automatski sistem nuklearne odmazde u Rusiji koji je razvijen za vrijeme SSSR-a, na Zapadu ga zovu "Mrtva ruka".

Izvor: YouTube/Screenshot/The Sun/Profimedia

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, vojni analitičari najviše su govorili o termobaričnim bombama, koje ruska vojska naziva "Otac", kao Putinovom najjačem oružju. Zapadni zvaničnici naveli su da je to to najstrašnije oružje koje je svijet ikada vidio, a njegova razorna moć je zastrašujuća, u stanju je da pretovi tijelo u paru. 

Ono o čemu se manje govori je Perimetar, automatski sistem nuklearne odmazde u Rusiji koji je razvijen za vrijeme SSSR-a. To je sistem koji može samostalno, bez ljudske komande, zasuti neprijatelja sa stotinama bojevih glava. Perimetar bi garantovao da bi Sovjetski Savez (a sada i Rusija) mogao da odgovori čak i ako su njegove čitave oružane snage zbrisane. Jednom uključen, Perimetarski sistem može pokrenuti cijeli ruski nuklearni arsenal kao odgovor na nuklearni napad. To je bio dio hladnoratovske doktrine u kojoj se osigurava da će strana koja je pokrenula prvi udar takođe biti uništena, Na zapadu ovaj sistem zovu "Mrtva ruka".

Mrtvu ruku” čine rakete, ali i radari koji se nalaze na teritoriji Rusije, kao i sateliti koji prikupljaju podatke iz svemira. To je složen kompjuterski sistem koji konstantno analizira širok spektar parametara kao što su seizmička aktivnost i nivoi radijacije, a takođe prati podatke iz sistema za rano otkrivanje raketa koji se nalaze duž ruske teritorije.

Kako funkcioniše ovaj sistem? 

Perimetar bi lansirao komandnu raketu sa radio bojevom glavom koja prenosi naredbe za lansiranje ruskih nuklearnih silosa, čak i uz prisustvo radio ometanja. Raketa bi letjela preko cijele zemlje. Nakon brojnih probnih lansiranja kako bi se dokazala održivost takve komandne rakete, Perimetarski sistem je 1985. postao onlajn.

Sovjetski Savez nikada nije potvrdio da je takav sistem ikada postojao. Sergej Karakajev, bivši general pukovnik Rusije je to potvrdio ruskim novinama 2011. godine, rekavši da SAD može biti uništen za 30 minuta. Ruski državni mediji sugerišu da je sistem nadograđen tako da uključuje radarske sisteme za rano upozoravanje i nove ruske hipersonične rakete, prenosi portal Military.

U Sjedinjenim Državama su razvijene slične tehnologije, ali američka vojska nikada nije stvorila automatski okidač za svoj arsenal. 

Pošto je Perimetar navodno još aktivan, opasnost od automatskog, kompjuterski generisanog nuklearnog udara i dalje postoji, naročito sada kada je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio rusko nuklearno oružje u stanje visoke pripravnosti, prenosi Military.

Tagovi