Svijet

OBRT, PUTIN NE ŽELI SMJENU ZELENSKOG? Došlo do velike promjene - Turski zvaničnik: "Prihvatio ga je kao vođu Ukrajine"

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Visoki turski zvaničnik, Ibrahim Kalin, tvrdi da Putin nije spreman za razgovor sa Zelenskim.

Izvor: Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u subotu javno na direktne pregovore sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali je visoki turski zvaničnik rekao da Putin nije bio spreman za takve razgovore.

"Zelenski je spreman da se sastane, ali Putin misli da održavanje ovog sastanka na nivou lidera još nije dovoljno blizu", rekao je u intervjuu Ibrahim Kalin, glavni savjetnik i portparol turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Turska igra značajnu posredničku ulogu između Rusije i Ukrajine. Erdogan pokušava da pronađe put ka dugotrajnijem prekidu vatre i ozbiljnim pregovorima o mirnom rješavanju brutalnog rata koji traje više od tri nedjelje. Iako je Turska članica NATO-a, Erdogan ima dobre odnose sa Putinom, uprkos antipatiji ruskog lidera prema zapadnom vojnom savezu.

Erdogan je razgovarao sa Zelenskim i Putinom u četvrtak.

Turski zvaničnik je rekao da se Putin više ne zalaže za smjenu Zelenskog i da "sada prihvata Zelenskog kao vođu ukrajinskog naroda, sviđalo mu se to ili ne“.

"Vjerujem da će se sastanak kad-tad održati. U jednom trenutku će biti mirovnog sporazuma. Naravno, svi želimo da se to desi što prije, ali smatram da Putin želi da bude u dobroj poziciji kada to uradi, a ne da izgleda oslabljen bilo vojnim gubicima ili ekonomskim sankcijama", rekao je Kalin i dodao:

"To vrijeme još nije došlo, a možda neće biti skoro. Ekonomske sankcije vjerovatno najviše utiču na Putinovo razmišljanje", rekao je.

Glavna poteškoća će biti kako sačuvati teritorijalni integritet i suvjerenitet Ukrajine, koji Ukrajina i njeni saveznici neće žrtvovati. To uključuje i poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala prije osam godina. Čak i ako je Krim "de fakto ruski“, rekao je, niko neće pristati na "de jure“ aneksiju", rekao je Kalin.

Tagovi