Svijet

OGLASIO SE BAJDEN NAKON SASTANKA SA ĐINPINGOM! Opisao kakve ga POSLEDICE čekaju ako pruži podršku Rusiji!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Prema Beloj kući, Bajden je "opisao posledice ako Kina pruži materijalnu podršku Rusiji".

Izvor: YouTube/printscreen/Guardian News

Američki predsednik Džo Bajden rekao je za CNN da je njegov razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u petak "prošao dobro".

Prema Beloj kući, Bajden je "opisao posledice ako Kina pruži materijalnu podršku Rusiji" u skoro dvočasovnom telefonskom razgovoru sa kineskim liderom.

"Predsednik je istakao svoju podršku diplomatskom rešavanju krize", saopštila je Bela kuća.

Bela kuća je dodala da su se složili da održavaju "otvorene linije komunikacije".

Video poziv između Bajdena i Sija počeo je u petak u 9:03 ujutro po istočnom vremenu. Trajao je sat i 50 minuta i završio se u 10:53 po istočnom vremenu, saopštila je Bela kuća.

Prema kineskim državnim medijima CCTV, Si je rekao Bajdenu da "sukob i konfrontacija nisu u interesu bilo koga", a "Kina i SAD imaju odgovornost da rade za mir".

Bela kuća je opisala ceo razgovor u svom saopštenju.

"Predsednik Džozef R. Bajden razgovarao je danas sa predsednikom Narodne Republike Kine (NR Kine) Si Đinpingom. Razgovor je bio fokusiran na izazvanu invaziju Rusije na Ukrajinu. Predsednik Bajden je izneo stavove Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera o ovoj krizi. Predsednik Bajden je detaljno opisao naše napore da sprečimo invaziju, a zatim odgovorimo na invaziju, uključujući nametanje troškova Rusiji. On je opisao implikacije i posledice ako Kina pruži materijalnu podršku Rusiji dok sprovodi brutalne napade na ukrajinske gradove i civile. Predsednik istakao je svoju podršku diplomatskom rešavanju krize. Dvojica lidera su se takođe složila oko važnosti održavanja otvorenih linija komunikacije za upravljanje konkurencijom između naše dve zemlje. Predsednik je ponovio da se politika SAD prema Tajvanu nije promenila i naglasio da Sjedinjene Države se i dalje protive bilo kakvim jednostranim promenama statusa kvo. Dvojica lidera su zadužila svoje timove da prate o današnjem razgovoru u kritičnom periodu koji je pred nama."