Svijet

OPASNI VIRUSI SE NALAZE U TAJNIM LABORATORIJAMA U UKRAJINI: Rusi tvrde da je Amerika sve finansirala, Kina taži odgovore

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Stalni predstavnik Kine pri UN, Džang Jun, zahtijevao je u petak, na sastanku Savjeta bezbjednosti UN da se objave sve informacije o biološkim laboratorijama u Ukrajini.

Izvor: taramara78/Shutterstock.com

Džang Jun je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN istakao hitnost da se svaka informacija o vojno-biološkim aktivnostima na teritoriji Ukrajine objavi. On je naglasio da sve države koje su učestvovale u biološkim programima u ovoj zemlji moraju da daju odgovore Rusiji na ta pitanja.

"Svaka informacija o vojno-biološkim aktivnostima mora da izazove zabrinutost i da skrene pažnju međunarodne zajednice, kako bi se izbjegla veća šteta. U tom pogledu, sve strane moraju da pokažu odgovoran pristup. Rusija je predstavila nova, tek otkrivena dokumenta o ovom pitanju. Svi moraju da odgovore na ova pitanja dajući pravovremena i sveobuhvatna objašnjenja kako bi se otklonila svaka sumnja", rekao je on.

Stalni predstavnik Rusije pri UN, Vasilij Nebenzja, je na početku sastanka izjavio da je Rusija dobila nove informacije o radu ukrajinskih bioloških laboratorija sa opasnim virusima.

"SAD su upravljale ovim aktivnostima i finansirale ih", rekao je on.